Amerika 2020

Wie woont er volgend jaar, op 20 januari 2021, in het Witte Huis? Mag Trump aan zijn tweede termijn beginnen of moet hij de biezen pakken? En wat zal de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen betekenen voor de machtsverhoudingen in de wereld?

In het drieluik Amerika 2020 onderzoekt Casper Thomas – VS-correspondent voor De Groene Amsterdammer en Het Financieele Dagblad – wat wellicht de interessantste Amerikaanse verkiezingen ooit zullen worden. Vergezeld door een divers panel van politieke experts en Amerika-kenners belicht hij elke editie een ander aspect van de verkiezingen.

 

#1 Is de VS klaar voor een progressieve revolutie?

WO 11 MRT. 2020

De Democratische partij staat voor een existentiële keuze: is dit het moment voor een radicale progressieve koers of kunnen ze alleen winnen door de politieke middenweg te bewandelen? Zal radicale verduurzaming, het belasten van de rijken en gratis gezondheidszorg het overgrote deel van het electoraat in het verkeerde keelgat schieten? Heeft een nieuwe progressieve koers kans van slagen in een verdeeld Amerika?

 

#2 Verenigde Staten, vriend of vijand? (AFGELAST)

DI 21 APR. 2020

Vier jaar Trump heeft diepe deuken geslagen in het trans-Atlantische bondgenootschap. De Verenigde Staten lijkt een eigen koers te varen en heeft besloten oude vriendschappen te verwaarlozen. Of is de verschraling van de Europees-Amerikaanse band een oppervlakkig verschijnsel, en kunnen de VS en Europa niet zomaar uit elkaar drijven? En hoe ziet de nabije toekomst eruit in een wereld waar Amerika en China elkaars voornaamste concurrenten zijn?

 

#3 Vier jaar erbij?

DI 13 OKT. 2020

Op 3 november 2020 moet Amerika besluiten of het meest omstreden presidentschap in de geschiedenis van de VS verlengd moet worden of niet. Kan Trump zich inderdaad opmaken voor zijn tweede termijn, of is zijn herverkiezing hoogst onzeker? En wat betekent de keuze voor Trumps tegenhanger? Op beide scenario’s moet de wereld zich voorbereiden: nog vier jaar Trump of een vroegtijdig politiek einde van de president die de geesten diep verdeeld.