Buren in Opstand

De Erfenis van de Tachtigjarige Oorlog

450 jaar na het begin van de Tachtigjarige oorlog gaan we in deze serie op Nederlands en Vlaams zelfonderzoek. We schijnen ons eigentijdse licht op centrale ideeën van de Tachtigjarige Oorlog: nationalisme, zelfbeschikking en tolerantie. Wat betekenen die in 2018? Voor Belgen? Voor Nederlanders? De Rode Hoed en deBuren houden elkaar een spiegel voor en bevragen de paradoxen van de geschiedenis. Aftrap van de reeks vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis, in en in samenwerking met het Rijksmuseum.

ZA 27 OKT. 2018 (IN HET RIJKSMUSEUM)
De Tachtigjarige Oorlog door verschillende ogen 
Geschiedenisexperts bespreken hoe de herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog in hun eigen landen Nederland, Spanje en België zijn gekleurd door propaganda en beeldvorming.
Klik hier voor meer informatie

DI 13 NOV. 2018 (IN DE RODE HOED)
Macht van de Tegenkracht – de opstandige Nederlander/Vlaming
Welke middelen hebben we om burgerlijk ongehoorzaam te zijn? In opstand komen zit in onze genen, maar hoe groot is de ruimte voor tegengeluid tegenwoordig nog?
Klik hier voor meer informatie

MA 3 DEC. 2018 (IN DE RODE HOED)
De Toevalligheid van een Volk – over grenzen en identiteit
De Bourgondische, dommige, timide Belg vs. de zuinige, arrogante, luidruchtige Nederlander. Wat zijn wij voor elkaar sinds de Tachtigjarige Oorlog ons scheidde? En wat zegt dat over nationalisme en de rekbaarheid van identiteit?
Klik hier voor meer informatie