Mannen huilen niet: stigma of waarheid?

Mannen huilen niet: stigma of waarheid?

‘Mannen huilen niet’. Die uitspraak hoor je vast niet voor het eerst. Maar is dat ook echt zo? Hoe zit het eigenlijk met de mentale gezondheid van mannen?

Uit onderzoek van Ad Vingerhoets blijkt dat vrouwen inderdaad vaker én langer huilen dan mannen. Hij ontdekte door een breed uitgezet empirisch onderzoek dat een vrouw gemiddeld jaarlijks tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen. Daarnaast duurt een huilbui van een vrouw gemiddeld zes minuten, terwijl de tranen bij mannen na maximaal drie minuten wel stoppen met stromen.

Voor deze verschillen bestaan zowel biologische als sociologische verklaringen. De biologische verklaring is dat vrouwen een grotere hoeveelheid van het hormoon prolactine aanmaken dan mannen. Prolactine verlaagt de drempel om te huilen. Mannen hebben een hogere drempel om de tranen te laten vloeien door het mannelijke hormoon testosteron.

Sociologisch gezien zijn er ook meerdere factoren die meespelen bij de reden dat mannen minder huilen. Een van de verklaringen die Vingerhoets geeft, is dat vrouwen vaker in aanraking komen met emotionele situaties, zoals het kijken naar zielige films of het ervaren van ontroerende situaties tijdens het werk. Een andere verklaring is de sociale druk. Vanuit vroeger bestaat er een groot taboe op het huilen van mannen. Mannen zijn stoer, huilen is voor vrouwen, huilen is voor mietjes. Anno 2022 vervaagt dit stereotype steeds meer en daarnaast vervagen natuurlijk ook de traditionele genderpatronen.

Een aantal decennia tot eeuwen geleden was dit wel anders. De mannen waren jagers, de mannen moesten vechten, ze moesten stoer en sterk zijn. En huilen was niet stoer en sterk. Een man die zijn vader nooit heeft zien huilen en die zijn vriendjes op school nooit zag huilen, ervaart ook sociologisch gezien een heel hoge drempel om wél toe te geven aan zijn tranen. In de twintigste eeuw bestond de term mentale gezondheid niet eens. Bij fysieke pijn beet je maar even op je tanden en zette je door. En mentale pijn was niet eens aan de orde. De generatie die nu zoons van in de twintig heeft, zal vaak aan hen hebben meegegeven dat ze hun verdriet niet mochten uiten.

Maar betekent dit dan ook dat mannen minder verdriet ervaren en minder mentale problemen ondervinden dan vrouwen? Sinds de jaren ‘90 plegen mannen twee keer zo vaak suïcide als vrouwen: in 2020 maakten 1.229 mannen en 596 vrouwen een einde aan hun leven. Tegelijkertijd zoeken mannen de helft zo vaak psychische hulp als vrouwen. Vermoedelijk liggen factoren als schaamte, taboe en stigmatisering hieraan ten grondslag. Bij mannen is het herkennen en erkennen van een depressie lastiger dan bij een vrouw, doordat mannen vaak minder over hun gevoel praten. Uit onderzoek is echter gebleken dat praattherapie voor mannen net zo effectief is als voor vrouwen. Mannen, hulp zoeken is oké. Trek op tijd aan de bel!

Laat deze generatie de generatie zijn die stigma’s doorbreekt en erkent dat het juist stoer is als mannen over hun mentale gezondheid durven en kunnen spreken. Mannen mogen huilen. Jij mag huilen.

Geschreven door Anna Philipoom

Bronnen:

https://www.ggznieuws.nl/movember-praten-over-psychische-klachten-voor-veel-mannen-nog-taboe/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20120313_196

https://www.menshealth.com/nl/psyche/a35791863/waarom-mannen-niet-kunnen-huilen-vrouwen/#:~:text=Zo%20is%20de%20concentratie%20van,deze%20drempel%20juist%20te%20verhogen.&text=Dit%20betekent%20niet%20dat%20de,mate%20worden%20ervaren%20door%20mannen

https://www.hpdetijd.nl/2015-01-13/waarom-vrouwen-meer-huilen-dan-mannen/

https://dokterbosman.nl/mannen-zoeken-minder-vaak-psychische-hulp/

 

 

Deel dit bericht: