Nieuw seizoen in de Rode Hoed

Een nieuw seizoen met een volle agenda. Onze programmamakers vertellen je hieronder graag naar welke programma’s zij uitkijken.

Esther Gaarlandt (hoofd programmering)

Vanaf 5 september vult de Rode Hoed zich weer met een voorhoede van kritische en nieuwsgierige denkers en doeners. We gaan verder met successeries als Skin Deep, De Schoonheidssalon en de Bucketlist Filosofie.

Daarnaast ontginnen we nieuwe thematiek met nieuwe partners; we starten een reeks over queer & moslim zijn, onderzoeken de doorwerking van de 80 jarige oorlog met onze zuiderburen en het Rijksmuseum in het drieluik Buren in 0pstand. Daarnaast besteden we vanaf dit late najaar speciale aandacht aan het thema “Everything under control?”. In roerige tijden van Big Data, een groeiend maatschappelijk wantrouwen, het ‘sociale-krediet systeem’ van digitale superstaat China, of ‘Fort Europa’ onderzoeken we de tendens om samenleving(en), burgers en ons eigen bestaan onder controle te houden en krijgen. We trappen eind oktober dit thema af met Russisch onderzoeksjournalist en geheime dienst & online surveillance expert Andrej Soldatov tijdens de Oktoberlezing van Raam op Rusland.  

Myrthe Hilkens (programmamaker)

Zelf kijk ik uit naar de Afscheidsdienst voor de parlementaire pers op Prinsjesdag. Met drie journalisten die allen de Anne Vondeling prijs hebben gewonnen, Eric Smit, Kim van Keeken en Marcel ten Hooven, wordt dat een spannende avond denk ik. Er is veel kritiek op het functioneren van de Haagse pers en daarom beginnen we een nieuw politiek seizoen met een afscheid. Onder leiding van theoloog Rikko Voorberg staan we stil bij de geschiedenis van de parlementaire journalistiek. We branden kaarsen, Rikko gaat voor in gebed, we luisteren naar muziek en speeches. Licht provocatief – om het eufemistisch te zeggen – maar uiteindelijk ook constructief. Want geen dood zonder opstanding. Daarom staan we aan het einde van de dienst stil bij de gewenste wedergeboorte van de politiek journalist.

Daan Roovers (programmamaker)

Met gemengde gevoelens, maar toch kijk ik uit naar de avond rondom de vertaling van Mein Kampf. Het was lang ondenkbaar om een dergelijk programma te maken, maar nu de vertaling er ligt, moet de vraag naar de aantrekkingskracht van het nationaal-socialisme toch op tafel komen. Wat staat er in het boek? Zou het nu nog altijd grote groepen kunnen aanspreken en wat is daarop ons antwoord?

 

 

 

Julia Ploum (programmamaker)

Komend seizoen kijk ik uit naar drie avonden met Maruf over de kruispunten van identiteiten en ervaringen van jonge moslims in Nederland: Hoe werken huidskleur, gender en homoseksualiteit samen met islam(ofobie)? Hoe vertel je je eigen verhaal en geef je je eigen geloof vorm? Hoe emancipeer je jezelf en voorkomen we dat anderen jouw narratief bepalen? Elke avond wordt ingevuld door de triple A: academisch, artistiek en activistisch.

 

 

Schoonheidssalon