100 jaar ontgroening

met bijdrage van Minister Engelshoven

100 jaar ontgroening

Op 28 november 1918, 100 jaar geleden werd de oratorische vereeniging S.T.O.A. opgericht. Een herendispuut binnen het Studentencorps aan de Vrije Universiteit N.D.D.D. Twintig jaar geleden stopte de o.v. S.T.O.A. met het aannemen van nieuwe leden.

De leden van deze vereniging zijn tegenwoordig betrokken vaders en grootvaders van studerende kinderen. Zij verbazen zich in toenemende mate over de wijze van ontgroenen van aspirant leden van studentenverenigingen. Deze is harder en fysieker geworden in de loop der jaren, soms onder het mom van tradities en rituelen. Ook zij waren vroeger niet altijd lieverdjes. En zij zien ook dat onder maatschappelijke druk studentenverenigingen inmiddels hun ontgroeningsrituelen aanpassen. Toch vinden ze het nodig een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat. Ontgroeningsrituelen kennen immers mores waardoor excessen worden voorkomen. Zodat deze blijven passen in een traditie en niet verworden tot onderwerp van een maatschappelijk debat, maar bijdragen aan de vorming van de studenten van nu tot de leidinggevenden van de toekomst.

Om die reden vroegen zij minister Van Engelshoven haar visie te geven op ontgroeningen. Historicus Goedkoop vroegen we naar aanleiding van zijn televisie-uitzending uit september 2017 over ‘een omstreden ontgroening in 1962’ uit de doeken te doen hoe hij vanuit historisch perspectief ontgroeningen beziet. In de paneldiscussie reflecteren we op deze bijdragen en kijken we naar de ontgroening van de toekomst.

Met bijdragen van onder andere minister Ingrid van Engelshoven, Hans Goedkoop en Mirjam van Praag (Vrije Universiteit).

Oud wethouder van Amsterdam Pieter Litjens is dagvoorzitter en tevens gespreksleider van de paneldiscussie.

Programma

13.30 uur – Ontvangst

14.00 uur – Opening

14.10 uur – Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

14.25 uur – Hans Goedkoop, historicus en presentator televisieprogramma Andere Tijden

14.40 uur – Paneldiscussie met onder anderen Mirjam van Praag (voorzitter van het college van bestuur van de VU), Jeroen Rijssenbeek (praeses e.t. van LANX, het Studentencorps aan de VU) en enkele andere betrokkenen.

15.30 uur – Afsluitende borrel

 

De toegang is gratis. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: lustrumcommissie@100jaarstoa.nl


100 jaar ontgroening
Normale prijs: €0.00

 

De toegang is gratis. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: lustrumcommissie@100jaarstoa.nl

 

Deel dit evenement:
Kaartje kopen