30 jaar debatcultuur in Nederland

van Standpuntenstrijd tot Safe Space

30 jaar debatcultuur in Nederland

Rode Hoed bestaat 30 jaar! In de afgelopen drie decennia werden in de Rode Hoed de meest memorabele en felle debatten gevoerd. Aan de tafel van Sonja, bij de Verkiezingsdebatten, maar natuurlijk vooral bij het Lagerhuis en het Jongeren Lagerhuis. Deze 30ste verjaardag vieren we met een avond over 30 jaar debatcultuur in Nederland met vertrouwde gezichten zoals Paul Witteman en Andrew Makkinga maar ook een hele hoop nieuwe stemmen.

Lange tijd werd het debat als een van de pijlers van een goed functionerende democratie gezien. Waar debat was, was vrijheid. Waar debat was, was vooruitgang. Zolang mensen verbaal met elkaar de degens kruisten, gingen ze niet met elkaar op de vuist. Maar de laatste jaren verliest het debat aan populariteit. Mensen zien het niet langer als een vorm van emancipatie of progressie, maar eerder als een bevestiging van de status quo. Een uitvergroting van de loopgravenoorlog waarbij ieder zich steeds dieper ingraaft in zijn eigen gelijk.

Onder leiding van Andrew Makkinga en met Paul Witteman als jury, laten wij op deze feestelijke avond oude tijden herleven met een exclusieve eenmalige terugkeer van het Lagerhuis, uiteraard in een nieuwe jas. We gaan in gesprek met opiniemakers, politici, kustenaars, filosofen, activisten en het maatschappelijk middenveld over de waarde van het fysieke debat vandaag de dag. Heeft Twitter de functie van het live debat vervangen? Leidt een standpuntenstrijd tot nieuwe perspectieven? Waarom zou je je tijd verspillen aan het overtuigen van de ander, als je met gelijkgestemde ook daadwerkelijk tot actie kunt overgaan. Is de safe space hetzelfde als de bubbel, of de eigen parochie? En kunnen we met elkaar tot een nieuwe definitie komen van wat het debat omvat en het belang van het debat voor een open en vrije samenleving?

Sarah Sluimer (tekst) en Nazmiye Oral (spel) verzorgen de opening en het slotwoord.

Gasten: Talitha Muusse, Paul Scheffer, Mei Li Vos, Aldith Hunkar, Elma Drayer, Daan Roovers, Damiaan Denys, Abdelkader Benali, Nicki Pouw-Verweij, Natacha Harlequin, Boris van der Ham, Tinkebell, Ginny Ranu, Rebekka Timmer, Karim Amghar, Dinah Bons, Richard Gerrits, Eva Bollen, Mert Kumru, Hein Westerouen van Meeteren, Mathijs van der Tang

De toegang is gratis maar je moet je wel registreren. Omdat de capaciteit beperkt is, willen we je vragen je alleen te registeren als je ook echt komt. De avond wordt afgesloten, zoals vanouds, met een goed gesprek aan de bar.

Je kunt ook online meekijken. Als je je aanmeldt voor ‘online meekijken’, krijg je de link om mee te kijken via de mail toegestuurd.


30 jaar debatcultuur in Nederland
Normale prijs: €0,00
Kaartje kopen

Vooraf aanmelden is verplicht. Klik op Kaartje kopen ↑ en meld je aan.

 

Deel dit evenement:
Kaartje kopen