75 jaar Indonesia Merdeka

Vrijheid, verandering en verzet

75 jaar Indonesia Merdeka

Indonesië viert dit jaar 75 jaar onafhankelijkheid. Na de Japanse bezetting en driehonderd jaar koloniale overheersing door Nederland riepen president Sukarno en en vice-president Mohammed Hatta op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit.

Nederland, net bevrijd van de Duitsers, begon daarop de grootste militaire operatie uit haar geschiedenis: een vijf jaar durende koloniale oorlog. De Nederlandse oorlogsgeschiedenis hield dus niet op in 1945. Toch denkt men bij de gevleugelde uitspraak ‘dit nooit weer’ zelden over de misstanden in Indonesië. Er is hiervoor geen plek gemaakt in de nationale herinnering. De belangstelling voor het Nederlandse optreden tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog groeit, maar veel van deze geschiedenis is nog onderbelicht.

Vanavond staat Indonesië centraal. Wat betekende 17 augustus 1945, de dag van de onafhankelijkheid, voor Indonesië? Welke ideeën leefden er over vrijheid, verandering en verzet? En hoe werkte de impact van die datum door, ook voor Nederlanders met Indische, Molukse of Indonesische wortels? Krijg meer inzicht in de voorgeschiedenis en erfenis van de onafhankelijkheidsstrijd, leer over vrouwelijk verzet tijdens de oorlog en hoor verhalen over identiteit en (de)kolonialisme van de derde generatie Nederlanders. Aan de hand van gesprek, film en college wordt deze geschiedenis veelstemmig belicht – daarom is het programma deels Engelstalig.

 

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Van Gisteren en dankzij het Indisch Herinneringscentrum en is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.


75 jaar Indonesia Merdeka

 

De datum waarop de kaartverkoop van start gaat, zal te zijner tijd bekend worden gemaakt.

 

 

 

Deel dit evenement:

Sprekers

Bonnie Triyana

Bonnie Triyana is historicus, hoofdredacteur van Historia.ID en curator van de tentoonstelling Indonesische Revolutie, in 2021 in het Rijksmuseum.

Anne-Lot Hoek

Anne-Lot Hoek is historica en zelfstandig onderzoeker en werkt aan een proefschrift/boek over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op het eiland Bali. Ze publiceerde verschillende opinie en onderzoeksjournalistieke stukken rond dekolonisatie.

Lara Nuberg

Lara Nuberg is historica, publicist en audiomaakster over koloniale geschiedenis en identiteit. Tijdens haar studie Geschiedenis besloot ze wat dieper in haar familiegeschiedenis te duiken. Ze stuitte op de meest bijzondere verhalen en werkt inmiddels aan een roman over het leven van haar Indische oma. Op de website Gewoon een Indisch meisje is haar zoektocht en schrijfproces te volgen. Daarnaast onderzoekt Lara de betekenis van het koloniaal verleden voor haarzelf, de Indische gemeenschappen in Nederland en mensen in Indonesië nu. In 2020 publiceerde ze met de Indonesische schrijfster Lala Bohang de bundel The Journey of Belonging.

Amalia Astari

Amalia Astari is PhD student aan de Universiteit van Keulen. Astari is geboren in Indonesië, maar studeerde Nederlands aan de universiteit van Leiden.

Maurice Seleky (moderator)

Maurice Seleky (moderator) is auteur, presentator en communicatiestrateeg. Hij werkt als hoofd van het team Communicatie & Marketing bij het Amsterdam Museum en was eerder hoofd Marketing & Communicatie bij Pakhuis de Zwijger.

Kaartje kopen