verplaatst | 75 jaar Indonesia Merdeka

Vrijheid, verandering en verzet

verplaatst | 75 jaar Indonesia Merdeka

LET OP: DIT PROGRAMMA WORDT VERPLAATST

Wegens de laatste ontwikkelingen betreft het coronavirus is het voor een groot aantal podiumgasten niet meer mogelijk om aanwezig te zijn. Daarom hebben we besloten deze avond te verplaatsen. We doen op dit moment ons best om een latere datum te vinden waarop dit programma alsnog zal kunnen plaatsvinden.

 

 

Indonesië viert dit jaar 75 jaar onafhankelijkheid. In Nederland spelen er al decennialang allerlei gevoelens rondom dit onderwerp, maar vanavond staat Indonesië centraal.

Na de Japanse bezetting en driehonderd jaar Nederlandse koloniale overheersing riepen president Sukarno en vice-president Mohammed Hatta op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit. Nederland, net bevrijd van de Duitsers, begon daarop de grootste militaire operatie uit haar geschiedenis: een vijf jaar durende koloniale oorlog. De belangstelling voor het Nederlandse optreden tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog groeit, maar veel van deze geschiedenis is nog altijd onderbelicht.

Vanavond zoomen we in op Indonesische perspectieven. Aan de hand van gesprek, film en lezing wordt deze geschiedenis veelstemmig belicht. Daarom is het programma deels in het Engels.

Editor van Historia en gastconservator bij het Rijksmuseum Bonnie Triyana geeft een Engelstalige lezing over de Indonesische vrijheidsstrijd, die al ver voor 1945 begon. Wat waren de idealen van Sukarno, Sjahrir en Hatta? Wat betekenen zij nog voor Indonesië? Wat is de erfenis van die grote idealen in Indonesië vandaag?

Hierna volgt een panelgesprek over de betekenis van de Indonesische onafhankelijkheid voor Nederlanders met wortels in voormalig koloniën. Auteur Marion Bloem, Jeffry Pondaag (stichting KukB), Francisca Pattipilohy (initiatiefnemer Open Brief), Nancy Jouwe (historicus) en Henry Timisela (Moluks Museum) gaan in een persoonlijk gesprek over deze geschiedenis.

Margaret Leidelmeijer van het Indisch Herinneringscentrum (IHC) vertelt moderator Maurice Seleky over de Depok-gemeenschap. De huidige IHC-tentoonstelling ‘Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld’ toont hoe mensen met een slavernijverleden in het toenmalig Nederlands-Indië hun plek veroverden in de koloniale samenleving en hoe de huidige generaties denken over hun verleden.

Amalia Astari is PhD-onderzoeker aan de Universiteit Keulen en bekijkt de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd vanuit een vrouwelijk perspectief. Naast auteur Kartini (1879-1904) waren er meer vrouwelijke vrijheidsstrijders, wiens idealen en ervaringen aandacht verdienen, zoals Ida I Dewa Agung Istri Kanya, Soewarsih Djojopoespito en Nyi Ageng Serang.

De auteurs van The Journey of Belonging, Lara Nuberg & Lala Bohang reflecteren (in het Engels) op de betekenis van een gedeelde geschiedenis. Lara Nuberg is Nederlands met Indische roots en Lala Bohang is Indonesisch.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Anne-Lot Hoek en Van Gisteren en dankzij het Indisch Herinneringscentrum en is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

 

Wil je tijdens de avond iets delen over dit onderwerp? Tag @DeRodeHoed en gebruik #75Merdeka.

 

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sprekers

Maurice Seleky (moderator)

Maurice Seleky (moderator) is auteur, presentator en communicatiestrateeg. Hij werkt als hoofd van het team Communicatie & Marketing bij het Amsterdam Museum en was eerder hoofd Marketing & Communicatie bij Pakhuis de Zwijger.

Bonnie Triyana

Bonnie Triyana is historicus, hoofdredacteur van Historia.ID en curator van de tentoonstelling Indonesische Revolutie, in 2021 in het Rijksmuseum.

Anne-Lot Hoek

Anne-Lot Hoek is historica en zelfstandig onderzoeker en werkt aan een proefschrift en boek over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op het eiland Bali. Ze publiceerde verschillende opinie en onderzoeksjournalistieke stukken rond dekolonisatie.

Lara Nuberg

Lara Nuberg is historica, publicist en audiomaakster over koloniale geschiedenis en identiteit. Tijdens haar studie Geschiedenis besloot ze wat dieper in haar familiegeschiedenis te duiken. Ze stuitte op de meest bijzondere verhalen en werkt inmiddels aan een roman over het leven van haar Indische oma. Op de website Gewoon een Indisch meisje is haar zoektocht en schrijfproces te volgen. Daarnaast onderzoekt Lara de betekenis van het koloniaal verleden voor haarzelf, de Indische gemeenschappen in Nederland en mensen in Indonesië nu. In 2020 publiceerde ze met de Indonesische schrijfster Lala Bohang de bundel The Journey of Belonging.

Amalia Astari

Amalia Astari is PhD-student aan de Universiteit van Keulen, waar ze werk aan haar researchproject over de geschiedenis van vrouwelijke media in Nederlands-Indië. Ze is verbonden aan het Dutch Studies Indonesia programma, waar ze sinds 2017 als junior lecturer werkt. Astari is geboren in Indonesië en studeerde Nederlands aan de Universiteit van Leiden.

Francisca Pattipilohy

Francisca Pattipilohy is in 1926 geboren in voormalig Nederlands-Indië en kwam in 1968 naar Nederland. Ze is samen met Jeffry Pondaag (KuKB) de initiatiefnemer van de Open Brief als kanttekening voor het onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, oorlog en geweld in Indonesië 1945-1950’ door KITLV, NIOD en NIMH.

Margaret Leidelmeijer

Margaret Leidelmeijer is Coördinator Kenniscentrum en Tentoonstellingen bij het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag. Daarnaast is zij werkzaam als zelfstandig onderzoeker en adviseur en gespecialiseerd in het Indisch koloniaal en postkoloniaal erfgoed. Zij is curator van de tentoonstelling “Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld”, sinds 5 september te zien in Museum Sophiahof – Van Indië tot nu in Den Haag.

Nancy Jouwe

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus, docent, onderzoeker en spreker. Ze is dochter van een Indische moeder en een Papua vader en studeerde Vrouwenstudies en Cultuurgeschiedenis in Utrecht en York. Ze schreef onlangs samen met Pepijn Brandon, Guno Jones en Matthias van Rossum De Slavernij in Oost en West: het Amsterdam onderzoek.

Jeffry Pondaag

Jeffry Pondaag (Indonesië, 1953) is voorzitter van de Stichting Comité Nederlandse Ereschulden (KUKB) die zich inzet voor erkenning en compensatie van Indonesische slachtoffers tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949.

Marion Bloem

Marion Bloem is schrijfster, filmmaakster en kunstenares. Haar Indische ouders zijn in 1950 uit Indonesië gevlucht. Ze schreef talloze boeken over haar Indische achtergrond, waaronder Geen gewoon Indisch meisje en Haar goede hand. In 1993 ontving zij de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre. Ze hield in 2018 de Anton de Kom-lezing onder de titel Diversiteit. Ze vroeg hiermee aandacht voor de gemengde Indische gemeenschap die werd gevormd binnen een koloniale, racistische cultuur. Onlangs publiceerde ze INDO, een zoektocht naar identiteit.