De 2e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

De 2e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

 

Over ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Khadija bint Choewailid of Suze Groeneweg? Terug naar de schoolbanken! Net als vorig jaar maakt Aldith Hunkar ons wegwijs in de onderbelichte geschiedenis van de vrouw. 

De mensheid heeft altijd voor de helft uit vrouwen bestaan. Waarom zijn ze dan haast onzichtbaar in de geschiedenisboeken? Als vrouwen al op het toneel verschijnen, is het vaak als archetype: ‘de hoer’, ‘de heks’, ‘de heldin’.

Zo staat in de literatuur vooral beschreven hoe Cleopatra halfnaakt voor Julius Caesar stond te kroelen en wordt het feit dat de machtige koningin van het oude Egypte belangrijke politiek-strategische relaties aanging met de heersers van Rome vaak slechts tussen neus en lippen vermeld. De geschiedenislessen van educatieplatform F-site brengen verandering in de eenzijdige beeldvorming en zetten (onbekende) historische vrouwen in de schijnwerpers.

Tijdens de De 2e Geschiedenisles die je nooit hebt gehad! geven Eveline van Rijswijk en Rajae El Mouhandiz ieder college over een historische vrouw en onderzoeken ze hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was. 

Ook dit jaar wordt de kennis van het publiek weer getest middels een quiz. Wat weet jij over belangrijke vrouwen in de geschiedenis?

Dit programma wordt georganiseerd door Van Gisteren en De Maand van de Geschiedenis.

 


De 2e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50
Kaartje kopen

Inclusief één consumptie.

 

Deel dit evenement:

Sprekers

Aldith Hunkar

Aldith Hunkar is presentator en journalist. Ze werkte vijftien jaar lang als presentator en verslaggever voor het NOS-en Jeugdjournaal. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf in film, fotografie en audiovisuele producties. Daarnaast is ze faculty member bij de Speakers Academy en modereert ze debatten, evenementen en conferenties.

Eveline van Rijswijk

Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & historica. Ze presenteerde voorheen Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPO Radio 1. In het najaar van 2018 debuteerde ze met de politieke onewomanshow ‘De première’, over 100 jaar vrouwen in de Nederlandse politiek en de vraag waar de eerste vrouwelijke premier blijft. Daarnaast is Eveline sinds augustus 2018 voorzitter van Vrouw & Media.

Foto: Anne van Zantwijk ©

Radja El Mouhandiz

 

Rajae El Mouhandiz is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Haar korte docu-film HOPE! werd genomineerd voor de NFF prijs. Ze werkte mee aan de internationale expositie MUSLIMA en gaf een TEDx talk over de kracht van identiteit en muziek. Vanwege haar bijdrage in de kunsten is Rajae op de lijst van van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld geplaatst.

Kaartje kopen