Amerika 2020

#3 VIER JAAR ERBIJ?

Amerika 2020

Foto door Gage Skidmore

Wie woont er op 20 januari 2021 in het Witte Huis? Mag Trump aan zijn tweede termijn beginnen of moet hij de biezen pakken? En wat zal de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen betekenen voor de machtsverhoudingen in de wereld?

In het drieluik Amerika 2020 onderzoekt Casper Thomas – VS-correspondent voor De Groene Amsterdammer en Het Financieele Dagblad – wat wellicht de interessantste Amerikaanse verkiezingen ooit zullen worden. Vergezeld door een divers panel van politieke experts en Amerika-kenners belicht hij elke editie een ander aspect van de verkiezingen.

#3 Vier jaar erbij?

Op 3 november 2020 moet Amerika besluiten of het meest omstreden presidentschap in de geschiedenis van de VS verlengd moet worden of niet. Kan Trump zich inderdaad opmaken voor zijn tweede termijn, of is zijn herverkiezing hoogst onzeker? En wat betekent de keuze voor Joe Biden en zijn ‘veep’ Kamala Harris? Op beide scenario’s moet de wereld zich voorbereiden: nog vier jaar Trump of een vroegtijdig politiek einde van de president die de geesten diep verdeelt.

Dit programma zal tevens worden gelivestreamd via Facebook en ons YouTube-kanaal.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sprekers

Michiel Vos

Michiel Vos is journalist, jurist en Amerika-correspondent met zowel een Nederlandse als Amerikaanse nationaliteit. Momenteel is Michiel werkzaam als Amerika-correspondent voor verschillende Nederlandse en Vlaamse televisie- en radionetwerken.

Markha Valenta

Markha Valenta is politicoloog en Amerikadeskundige aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in globalisering en democratie in Amerika, Nederland en India. Hiervoor hield ze zich bezig o.a. aan de Radboud Universiteit met Amerikaanse buitenlandse en binnenlandse politiek. Ook deed ze bij de WRR onderzoek naar religie en onderwijs. Zij heeft een column bij het Britse digitale platform openDemocracy en is regelmatig te gast bij OVT (VPRO).

Laila Frank

Laila Frank is journalist. Ze maakt verhalen achter het nieuws over Amerika, politiek en campagnes voor onder andere De Groene Amsterdammer, Bureau Buitenland en De Nieuws BV. De actualiteit duidt ze onder meer voor Radio 1, BNR  en als vaste gast aan tafel bij OP1. Voor haar overstap naar de journalistiek, werkte ze 14 jaar als politiek adviseur en specialiseerde zich in campagnes.  Die achtergrond tekent haar werk. Laila Frank woonde eerder in Philadelphia en Los Angeles en reist in 2020 heen en weer tussen Nederland en Amerika, op zoek naar verhalen.

Casper Thomas

Casper Thomas werkt sinds 2010 bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor was hij onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In 2018 verscheen zijn boek De autoritaire verleidingover de opmars van de antiliberale wereldorde, gebaseerd op onderzoek en reportage in Rusland, Turkije, Hongarije, India en de VS.