Amerika 2020

#2 Verenigde Staten, vriend of vijand?

Amerika 2020

 

Wie woont er volgend jaar, op 20 januari 2021, in het Witte Huis? Mag Trump aan zijn tweede termijn beginnen of moet hij de biezen pakken? En wat zal de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen betekenen voor de machtsverhoudingen in de wereld?

In het drieluik Amerika 2020 onderzoekt Casper Thomas – VS-correspondent voor De Groene Amsterdammer en Het Financieele Dagblad – wat wellicht de interessantste Amerikaanse verkiezingen ooit zullen worden. Vergezeld door een divers panel van politieke experts en Amerika-kenners belicht hij elke editie een ander aspect van de verkiezingen.

#2 Verenigde Staten, vriend of vijand?

Vier jaar Trump heeft diepe deuken geslagen in het trans-Atlantische bondgenootschap. De Verenigde Staten lijkt een eigen koers te varen en heeft besloten oude vriendschappen te verwaarlozen. Tegelijk proberen Europese regeringsleiders met man en macht Washington aan boord te houden, in weerwil van een Amerikaanse president die tot weinig samenwerking geneigd is. Of is de verschraling van de Europees-Amerikaanse band een oppervlakkig verschijnsel, en kunnen de VS en Europa niet zomaar uit elkaar drijven? En hoe ziet de nabije toekomst eruit in een wereld waar Amerika en China elkaars voornaamste concurrenten zijn?


Amerika 2020
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13

Inclusief één gratis drankje

Deel dit evenement:

Sprekers

Sven Koopmans

Sven Koopmans is buitenlandwoordvoerder bij de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij is een ervaren diplomaat en jurist, die voor de Verenigde Naties en de Europese Unie onder andere betrokken was bij vredesonderhandelingen voor Darfur, Kosovo, Mali en Syrië.

Markha Valenta

Markha Valenta is politicoloog en Amerikadeskundige aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in globalisering en democratie in Amerika, Nederland en India. Hiervoor hield ze zich bezig o.a. aan de Radboud Universiteit met Amerikaanse buitenlandse en binnenlandse politiek. Ook deed ze bij de WRR onderzoek naar religie en onderwijs. Zij heeft een column bij het Britse digitale platform openDemocracy en is regelmatig te gast bij OVT (VPRO).

Casper Thomas

Casper Thomas werkt sinds 2010 bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor was hij onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In 2018 verscheen zijn boek De autoritaire verleidingover de opmars van de antiliberale wereldorde, gebaseerd op onderzoek en reportage in Rusland, Turkije, Hongarije, India en de VS.

Kaartje kopen