De kranten koppen over een sleepwet en bedrijven vechten om je gegevens. De baas van Facebook is alweer in het nieuws. Hoe is het eigenlijk gesteld met ons recht op privacy in Nederland? De Big Brother Awards geven antwoord op deze vraag. Met wetenschappers, activisten en ervaringsdeskundigen. Onder leiding van Bits of Freedom.
De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Tijdens deze avond wordt onderzocht hoe het is gesteld met privacy in Nederland.
We vragen aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. Het publiek nomineert kandidaten voor de Publieksprijs en bepaalt wie de grootste privacyschender wordt. Een vakjury reikt de Expertprijs uit. Maar we hebben ook aandacht voor positieve ontwikkelingen. Bits of Freedom reikt de Felipe Rodriguez Award uit aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten. Felipe Rodriguez was één van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. We hopen dat zijn voorbeeld anderen inspireert.
Bits of Freedom is de Nederlandse organisatie die opkomt voor jouw rechten in het digitale tijdperk. Om alle burgers te beschermen zijn goede wetten nodig. Daarom lobbyen we in Den Haag en Brussel voor sterke wetgeving die mensenrechten in acht neemt. Daarnaast vragen we aandacht voor privacyschendingen door bedrijven én kun je bij onze Internetvrijheid Toolbox terecht voor praktische tips over veilig internetten.
Als voorzitter van studentenvakbond LSVb zet Carline van Breugel zich in voor meer inspraak voor scholieren en studenten tijdens hun studietijd. Eerder deed ze dit als bestuurslid bij het LAKS, daarna via de centrale medezeggenschapsraad van de Hogeschool van Amsterdam en vervolgens als bestuurslid van het Studenten Overleg Medezeggenschap. Ze volgt de master Beleid, Communicatie en Organisatie aan de Vrije Universiteit.
Dr. Jurenne Hooi was tot dit jaar directeur van MaDi Amsterdam, een stichting die inwoners van Amsterdam Zuidoost en Diemen ondersteunt bij het oplossen van problemen in hun sociale, maatschappelijke, persoonlijke en financiële situatie. Ze ontwikkelde de methodiek ‘Pop Up Your Life’, een speciaal programma om mensen in armoede niet alleen te helpen met hun problemen, maar ook voort te bouwen op hun talent en kracht. Sinds kort is ze voorzitter van de Raad van Advies van Mental Health Caribbean, dat zich bezighoudt met de geestelijke gezondheidszorg in de Nederlandse Cariben.
Als journalist bij het ANP hield Linda Vermeulen zich vooral bezig met sociaal-economische onderwerpen. Ook in haar volgende functie bleef ze op dit terrein actief: ze werd woordvoerder bij vakbond FNV. Inmiddels werkt ze daar in de sector Handel, waar ze onderhandelt met bedrijven als Bijenkorf, Jumbo en Ikea. Ze bestrijdt onder meer de neiging van bedrijven om werknemers te reduceren tot factoren waarop allerhande ratings moeten worden losgelaten.
Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is voorzitter en medeoprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en bij het opzetten van The Black Archives. Daarnaast werkt hij als programmamanager Anthropology & Sociology op de Universiteit van Amsterdam.
Als jurist bij de Woonbond houdt Paula Sie zich bezig met de vragen en problemen die leven bij mensen die de Huurderslijn bellen. Hier ziet ze regelmatig hoe nonchalant verhuurders, maar ook overheidsinstellingen, soms omgaan met de privacy van huurders. Ook beheert zij het proefprocessenfonds. Eerder was ze actief bij het Wijksteunpunt Wonen Amsterdam.
Roos Groothuizen is beeldend kunstenaar met een achtergrond in grafisch ontwerp en een hart voor digitale rechten. Ze is geïnteresseerd in onderwerpen als menselijke perceptie, censuur en (online) informatiefilters. In haar kunstwerk ‘The Black Box Bellagio’ waan je je in een casino waar je niet om geld speelt, maar je privacy en data vergokt. In 2017 won ze voor dit werk de Icarus Award. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een jonge kunstenaar die aandacht vraagt voor de relatie tussen technologie en ethiek.
Walter Etty is voorzitter van ROVER, belangenorganisatie van OV-gebruikers. Daarnaast is hij ook voorzitter van ‘Samen op Reis’, een initiatief van overheden, vervoersbedrijven en consumentenorganisaties om goed OV te regelen . Als adviseur bij Andersson Elffers Felix helpt hij overheden, publieke- en private organisaties bij vernieuwingen op het gebied van zorg, cultuur en media. Hij was eerder o.a. wethouder van Financiën in Amsterdam, voorzitter van de Consumentenbond en lid van het Commissariaat voor de Media.
Wim Jongejan was ruim dertig jaar huisarts. Hij experimenteerde al in de jaren ‘80 met nieuwe computertechnologiën in de zorg. Door zijn nieuwsgierigheid kreeg hij niet alleen vroeg zicht op de mogelijkheden hiervan, maar ook op de risico’s. Hij publiceert hierover onder andere op HuisartsVandaag. Met chirurgische precisie fileert hij wat hij noemt ‘de juichtaal en mooipraat’ rond de electronische patiëntendossiers, zorgrobots en e-health.