Boekpresentatie Wij zijn Amsterdam

Wie willen Amsterdammers herdenken?

Boekpresentatie Wij zijn Amsterdam

In Amsterdam herdenken we ieder jaar. Sommige herdenkingen zijn bekend en groot, andere kleiner en onbekend. En weer veel herdenkingen bestaan helemaal nog niet. De alliantie Wij Zijn Amsterdam wil samen herdenken – met iedereen in de stad – en verzamelt daarom verhalen van Amsterdammers. Op deze avond presenteert Wij Zijn Amsterdam het resultaat van deze zoektocht, in de vorm van een boek.

Op 27 juni presenteert Wij Zijn Amsterdam met trots hun boek met verhalen op basis van interviews met tachtig Amsterdammers over de vraag wie of wat zij willen herdenken. Het boek wordt overhandigd aan de kinderburgemeester van Amsterdam. Deze avond gaan we verder in op de bevindingen om zo ook een stukje van de verborgen geschiedenis van de stad te ontdekken.

Penvoerder van de alliantie Minka Bos vertelt over het ontstaan van en de resultaten van het onderzoek en geïnterviewden komen zelf aan het woord om hun visie te delen over wie, wat en hoe zij willen herdenken. Daarnaast is er intermezzo met spoken word-artiest Roziena Salihu en zal Meis, het soloproject van zangeres Aysha de Groot, het programma gedurende de avond muzikaal ondersteunen.

Het wordt een feestelijke avond vol gesprekken, herinneringen, vieringen en uiteraard een blik op de toekomst. Wij Zijn Amsterdam deelt hoe zij verder willen gaan met de bevindingen en met het zetten van stappen richting meer inclusief herdenken.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Wij Zijn Amsterdam, een alliantie die verhalen over de verborgen geschiedenis van Amsterdam verzamelt en aan het licht brengt.

Minka Bos is oprichter en directeur van Stichting In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting. Zij is schrijver, denker en ontwikkelaar. Bos ontwikkelde de onderwijsmethode ‘Leren door Ontmoeting’ waarin oud en jong elkaar ontmoeten en de jongeren de verhalen van de oude generatie leren doorvertellen als nieuwe Erfgoeddragers. Verhalen over ons koloniale verleden, over migratie en over de Tweede Wereldoorlog.

foto: Marieke Zwaan

 

 

Roziena
Het woord is haar uitgangspunt, zowel geschreven als gesproken. Verhalen, fictie, gedichten en zelfs korte documentaires: niets is Roziena Salihu te gek. De van oorsprong Ghanees-Nederlandse Roziena werd geboren in de polder, maar is inmiddels een bekende naam in de Amsterdamse spoken word-scene.
De liefde voor taal ontstond in 2014, toen ze begon met schrijven voor de Poetry Circle Nowhere. En sindsdien betreed ze het podium als performer. Van optredens in het Concertgebouw en het Nationale Opera & Ballet en publicaties in gedichtenbundels En ze leefde nog (Rorschach) en Hardop (Atlas Contact) tot fictieverhalen voor Revisor en de Sampler van Das Mag. Dit alles heeft geleid tot haar debuut als documentairemaker in 2019, over de zoektocht naar black identity: wat betekent het om zowel zwart als wit tegelijk te zijn? Het antwoord vertelt ze in haar korte docu Fufu met Appelmoes, voor VPRO-Dorst. Daarnaast is ze te zien in de interviewserie #bagagedrager van 3voor12. Roziena is in te schakelen als spoken word-artiest, stemacteur, live wrap-ups en performances in opdracht.

foto: Jalisa Oudenaarde

Meis, het soloproject van Aysha de Groot, maakt kleine liedjes over grote onderwerpen als eenzaamheid, knokken tegen pech en het uiterst gefrustreerd blijven hangen in ontkenningsfases. Ze is rauw, soms donker, maar dromerig. Haar nieuwe single “Waarom /2” is een dans track voor de introverten. Een song voor wie behoefte heeft aan contact maar niet durft te praten.

foto: Félice Hofhuizen

De avond wordt gemodereerd door Jennifer Muntslag

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: