College-Club#2: The Big Questions

De Oerknal, het Heelal en Sterrenstelsels

College-Club#2: The Big Questions

Al eeuwenlang verrichten natuur- en sterrenkundigen onderzoek naar het ontstaan van onze planeet, het heelal en het leven. Vragen over zwaartekracht, sterrenstelsels, kwantummechanica, zwarte gaten en buitenaards leven blijven intrigeren. In hoeverre zijn er al antwoorden gevonden op deze big questions?

In het tweede college van de reeks Big Questions beantwoord Ralph Weijers vraagstukken over het begin van alles: de oerknal. Hoe kan iets exploderen wat er niet is en waar kwam al die massa en energie vandaan? Hoe ontstonden onze melkweg, de zon, de aarde en alle sterren en wat zijn zwarte gaten precies?

Ralph Wijers is hoogleraar in high-energy astrophysics aan de Universiteit van Amsterdam. Hij specialiseert zich in energetische explosies van externe objecten zoals zwarte gaten en neutron sterren. Hij studeerde aan de Sterrenwacht Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft daarna een positie gehad bij Princeton (Compton Fellowship) en Cambridge (Royal Society Fellowship), en een faculteitspositie bij Stonybrook University voordat hij zich aansloot bij het API. Hij is een VICI en ERC Advanced Investigator Laureate en co-winnaar van de 2002 EU Descartes Prize voor onderzoek naar gamma-ray flitsen. Hij is lid van meerdere nationale en internationale wetenschappelijke bestuurs- en adviesraden en is editor van twee journals: Monthly Notices en New Astronomy Reviews. Sinds 2011 is hij ook directeur van het API.

Dit is een programma van College-Club in samenwerking met de Rode Hoed.

 


College-Club#2: The Big Questions
Normale prijs: €40
Deel dit evenement:
Kaartje kopen