Dag van de Imperfectie

Word ook imperfectionist!

Dag van de Imperfectie
Geen kaartje bemachtigd? Je kan het programma live meekijken via youtube:

Er is een kloof ontstaan tussen wie we denken te moeten zijn en wie we daadwerkelijk zijn. We moeten perfecter zijn dan mogelijk is, waardoor we allemaal ongelukkige gelukszoekers worden. Tijdens de Dag van de Imperfectie vraagt Vitamine Z samen met NEWConnective, het Humanistisch Verbond, The Turn Club en 3310 – School for Millennials aandacht voor het maatschappelijke probleem van het steeds stijgende aantal Nederlanders met een burn-out of een depressie. Een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat.

Gedurende deze avond praten we over de heersende stress- en burn-out problematiek die ontstaat door prestatiedruk, onzekerheid, faalangst en/of keuzestress en hoe meer ruimte voor imperfectie hier een antwoord op kan zijn. We gaan op zoek naar praktische oplossingen voor burn-outs, depressies en andere toenemende psychische klachten door in organisaties en op openbare plekken ruimtes te ontwerpen waar imperfectie op een gezonde manier beleefd kan worden. Bestaan die ruimtes al, hoe belangrijk achten we ze en hoe moeten ze eruit komen te zien?

Op de Dag van de Imperfectie ondertekenen we een pledge waarin we beloven aandacht te blijven geven aan onze missie en de praktische uitvoering ervan. Naast de organisaties die al hebben geholpen met het ontwikkelen van deze pledge nodigen we iedereen uit om zich hierbij aan te sluiten.

Programma

Eva van der Post opent de avond met een indringende monoloog, waarna moderator Daan Roovers (Denker des Vaderlands) Belgische psychiater Dirk De Wachter interviewt over zijn nieuwe boek De kunst van het ongelukkig zijn. Ook spreekt ze met een panel van ‘professionele imperfectionisten’, waaronder Wing Yan Man (3310) en Niki van Houten (NEWConnective), over hun visie op de onhaalbaar perfecte maatschappij en hun ideeën voor imperfecte ruimtes. Ook Dirk De Wachter en Tirsa With nemen hieraan deel. De pledge zal door verschillende organisaties ondertekend worden en het publiek zal gevraagd worden ook hun ideeën voor gezond imperfectionisme te delen en toe te voegen aan deze pledge. Tijdens de avond zal het publiek ook op speelse wijze betrokken worden bij deze nieuwe blik op onze samenleving. Tirsa With sluit af met een sprankelende spoken-word performance.

De Dag van de Imperfectie is een initiatief van Vitamine Z in samenwerking met NEWConnective, 3310, The Turn Club, Careerwise, De Kwekerij, Humanistisch Verbond en de Nationale Denktank.De dag van de Imperfectie wordt gesteund door Uitgeverij Lannoo Campus en mede mogelijk gemaakt door Alles is Gezondheid, een zelfregulerend netwerk van ruim 3.000 publieke en private partners dat de maatschappelijke beweging naar een gezonder en vitaler Nederland stimuleert.

Vitamine Z

Vitamine Z wil een filosofisch antidepressivum zijn voor onze huidige maatschappij. Door meer imperfectie te promoten willen we Nederlanders weer vertrouwd maken met de ‘onwenselijke’ kant van het leven, die er onvermijdelijk bijhoort. Met deze Dag van de Imperfectie willen we het thema breder op de maatschappelijke agenda zetten en meer aandacht vragen voor een groeiend probleem. We willen vooral aandacht vragen voor de oorzaken van de burn-out en depressie-epidemie in plaats van enkel de symptomen te bestrijden.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sprekers

Daan Roovers

Daan Roovers is moderator van deze avond. Ze is Denker des Vaderlands van Nederland, filosoof en docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker en spreker (Rode Hoed, Human Broadcast), trainer en schrijver. In 2017 publiceerde ze Mensen maken: een nieuw licht op opvoeden bij Uitgeverij Prometheus.

Dirk de Wachter

Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (Campus Kortenberg). Eerder schreef hij de bestsellers Borderline Times, Liefde. Een onmogelijk verlangen en De wereld van De Wachter. In De kunst van het ongelukkig zijn, zijn laatste boek, pleit De Wachter voor eerherstel van het verdriet.

Wing Yan Man

Wing Yan Man behaalde een Masterdiploma in Civiele Techniek maar besloot uiteindelijk de corporate ladder te beklimmen binnen een grote IT-multinational. Tijdens haar hoogtepunt als manager van R&D Nederland kwam ze echter in een burn-out terecht. Vastbesloten om haar generatiegenoten te helpen om een burn-out voor te zijn heeft ze 3310 – School for Millennials opgericht. Bij 3310 reikt ze de Gameboy-generatie in workshops handvatten aan om te overleven in deze snelle, digitale, onzekere wereld.

Niki van Houten

Niki van Houten is humanistisch geestelijk verzorger en werkt als coach & programmamaker bij NEWConnective. Dit is een platform voor zingeving dat zich richt op de zoekende Amsterdamse student. In haar werk houdt zij zich met name bezig met het kwetsbare leven enerzijds, en de maakbaarheid van datzelfde leven anderzijds.

Tirsa With

Tirsa With is een spoken word-artiest, activist en student literatuur. In haar poëzie benadert ze het politieke door een persoonlijke lens, om de psychische, spirituele en fysieke trauma’s van structurele onderdrukking te onderzoeken.

Eva van der Post

Eva van der Post is actrice. Ze studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.
Ze is in verschillende theatervoorstellingen in Nederland te zien. Voor vanavond grijpt ze terug op een van haar afstudeer projecten.
De monoloog ‘Bombsong’ van de Duitse schrijfster Thea Dorn liet haar onderzoeken wat het is dat haar generatie zo lam legt. En of je wel mag lijden als je in luxe geboren bent.