De 3ᵉ Geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

De 3ᵉ Geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Over ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Wilhelmina Drucker of Fatima Mernissi? De geschiedenislessen van educatieplatform F-site brengen verandering in de eenzijdige beeldvorming en maakt historische vrouwen weer zichtbaar.

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Vrouwen zijn in de geschiedenismethodes vaak onzichtbaar en als ze er al in voorkomen, worden ze vaak stereotyperend neergezet als hoer, heks of heldin. Zo ging Cleopatra een politiek-strategische relatie aan met de heersers van Rome, maar staat in de lesboeken nog halfnaakt voor Julius Caesar te kroelen.

Onder leiding van Aldith Hunkar gaan we daarom jaarlijks terug naar de schoolbanken, om vrouwen van vroeger (opnieuw) te leren kennen. Gelegenheidsdocenten Patricia Kaersenhout, Babs Gons en Kaouthar Darmoni geven les over een historische vrouw en leren je hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was. En ook dit jaar wordt de kennis van het publiek weer getest: wat weet jij over vrouwen in de geschiedenis?

Bedrag


De 3ᵉ Geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Dit programma wordt live uitgezonden via Facebook en YouTube.

Deel dit evenement:

Gasten

Kaouthar Darmoni

Kaouthar Darmoni is directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ze heeft een achtergrond in genderstudies en promoveerde aan de Universiteit van Lyon. Naast haar academische carrière op het gebied van gender- en mediastudies is ze actief binnen de vrouwenbeweging. Ook is ze een ‘godinnendanscoach’ om vrouwen te versterken. Vanavond geeft ze een overzichtscollege over feminisme van oost tot west en vertelt onder meer over de Marokkaanse feministe Fatima Mernissi.

Babs Gons

Babs Gons is schrijfster, columnist, performer, host en docent. Ze is de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven, zoals Babs’ Woordsalon en Unbound. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar onder meer Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname en Brazilië. Babs laat ons kennismaken met politica, schrijver en vredesactiviste Wilhelmina Drucker.

Patricia Kaersenhout

Patricia Kaersenhout is beeldend kunstenares, cultureel activist en feministe met een Surinaamse achtergrond, opgegroeid in Nederland. In haar werk onderzoekt ze de Afrikaanse diaspora in relatie tot feminisme, gender, seksualiteit, racisme en de geschiedenis van de slavernij.

Aldith Hunkar (moderator)

Moderator Aldith Hunkar is presentator en journalist. Ze werkte vijftien jaar lang als presentator en verslaggever voor het NOS-en Jeugdjournaal. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf in film, fotografie en audiovisuele producties. Daarnaast is ze faculty member bij de Speakers Academy en modereert ze debatten, evenementen en conferenties.

Kaartje kopen