De 4e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Queer Pioneers

De 4e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

De geschiedenis is vaak vanuit een mannelijk, maar ook vanuit een hetero normatief perspectief geschreven. Dit jaar brengen Platform F-site en With Pride daar in de Rode Hoed verandering in. Zij maken in de jaarlijkse geschiedenisles die je nooit hebt gehad historische queer vrouwen zichtbaar.

Onder leiding van Aldith Hunkar gaan we terug naar de schoolbanken om de onzichtbare vrouwen van vroeger (opnieuw) te leren kennen. Dit jaar is de vierde editie van De geschiedenisles die je nooit hebt gehad van educatieplatform F-site. Deze speciale queer-editie komt tot stand in samenwerking met platform With Pride – een initiatief van IHLIA LHBTI Heritage – om de roze geschiedenis van Nederland te vieren.

Auteur en journaliste Toni Boumans vertelt over Nederlandse celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne Frieda Belinfante. Zij was Nederlands’ eerste dirigente van een professioneel kamerorkest, leidde al in de jaren twintig een lesbisch leven en speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een aanzienlijke rol in het Amsterdamse verzet.

Dichter Joanna Werners brak door met het boek dat bekend zou worden als ‘de eerste lesbisch-feministische roman in de Surinaamse letteren’. Zij vertelt over de periode dat zij haar debuutroman Droomhuid (1987) publiceerde. De verhalen van Werners waren een van de weinige waar lesbische vrouwen van kleur zich mee konden identificeren en waren populair bij literaire salons van o.a. de groep Sister outsider. Werners zal voordragen uit eigen werk en vertellen over haar pionierende inzichten over zwart bewustzijn en identiteit.

Verhalenverteller Chris Rijksen van het filmmakerscollectief de Transketeers duikt deze avond dieper in de queer geschiedenis. Vanuit een geheel eigen perspectief laat hij zien waarom het zo belangrijk is om deze verhalen te vertellen.

Voor dit programma is een coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heb je een geldig coronatoegangsbewijs. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met coronatoegangsbewijs

GASTEN

Joanna Werners is geboren in Paramaribo, Suriname. Zij komt op achttienjarige leeftijd naar Nederland om te studeren. In 1978 remigreert zij om in 1980 na de politieke omwenteling terug te keren naar Nederland. In 1987 debuteert Joanna Werners met de autobiografische roman Droomhuid en plaatst zij als eerste het thema vrouwelijke homoseksualiteit op de kaart van de Surinaamse literatuur. Joanna Werners treedt op diverse literaire podia op. Enkele van haar publicaties: Zuigend moeras (1990). Vriendinnenvrouwen, Uit de kast (1994). Amba, Vrouw van het Surinaamse erf (1996). Waarover wij niet moeten praten (2007). Voor mij ben je hier (2010). Suriname en ik (2010).

Toni Boumans (1944) publiceerde in 2016 de biografie Een schitterend vergeten leven over Frieda Belinfante. Onlangs verscheen van haar Je mag wel bang zijn maar niet laf over de geschiedenis van de Friese familie Bakker en hun modehuis. Hiervoor werkte ze jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor Zembla. Met Hendrina Praamsma schreef ze Herinneringen aan Srebrenica. In 1990 maakte ze de bekroonde documentaire over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus.

 

 

Chris Rijksen (1991) is verhalenverteller voor verbinding en verbeelding en oprichter van het filmmakerscollectief de Transketeers. Hiervoor maakt hij projecten rondom positieve zichtbaarheid en diversiteit. Met documentaire en fictie draagt hij bij aan de dialoog over gender, identiteit en emancipatie. Hierin staan veerkracht, humor en authenticiteit voorop.

 

 

 

 

 

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: