De Avond van de Filosofie

Het beste van de Nederlandse filosofie in één avond.

De Avond van de Filosofie
DE LIVESTREAM VAN DE AVOND KAN HELAAS NIET PLAATSVINDEN. EXCUSES VOOR HET ONGEMAK.

Met Tim Fransen, de nieuwe Denker des Vaderlands: Daan Roovers en de genomineerden van de Socratesbeker – de prijs voor het beste filosofieboek van het afgelopen jaar.

Met welke vragen houden de beste Nederlandse filosofen van dit moment zich bezig? En wat hebben we aan hun antwoorden?

Beleef het beste van de Nederlandse filosofie in één avond. In samenwerking met de Maand van de Filosofie en The School of Life presenteert de Rode Hoed voor het eerst De Avond van de Filosofie. Op deze bijzondere avond komt de crème de la crème van de Nederlandse filosofie bijeen om hun grootste inzichten met jou te delen. Met argumenten, grappen en gesprekken word je uitgedaagd om alles wat je denkt te weten tussen haakjes te zetten. En op een andere manier te kijken naar de fundamentele vragen van dit moment. Verlaat de zaal weer met een berg aan nieuwe ideeën en minstens evenveel verwarring.

Op deze avond:

Geeft Tim Fransen een komisch/tragisch/filosofisch optreden.
Het thema van de Maand van de Filosofie is dit jaar Ik stuntel, dus ik ben. Hiervoor schreef Tim Fransen het essay van de Maand van de Filosofie: Het leven als een tragiekomedie. Tijdens deze avond voert hij zijn eigen tragiekomedie op, speciaal ontwikkeld voor de Maand van de Filosofie.

Optreden van Daan Roovers, de nieuwe Denker des Vaderlands.
Om het jaar wordt er een Denker des Vaderlands benoemd die filosofie zoveel mogelijk in de media en het publieke debat brengt. Op dinsdag 26 maart werd aangekondigd dat Daan Roovers de nieuwe Denker des Vaderlands is. Daan gaat ons vertellen waar wij volgens haar in deze tijd meer aandacht voor moeten hebben. Wat zijn de belangrijkste vragen van nu? Wat zien we misschien over het hoofd? En wat kan filosofie voor onze wereld en ons leven betekenen?

Wordt de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van het afgelopen jaar uitgereikt.
De nieuwe Denker des Vaderlands ondervraagt de genomineerde over hun ideeën en de jury vertelt over hun keuze. Zo ben je snel op de hoogte van de thema’s en ideeën die het afgelopen jaar hebben geleid tot de hoogstgewaardeerde Nederlandstalige filosofieboeken.

De sprekers

Tim Fransen
Tim Fransen is cabaretier, schrijver en filosoof. In 2016 debuteerde hij met zijn filosofische cabaretprogramma Het failliet van de moderne tijd. Het werd alom bejubeld en bekroond met de Neerlands Hoop 2016. Ook zijn vervolgvoorstelling Het kromme hout der mensheid werd een grote hit. In 2018 kwam zijn eerste boek Brieven aan Koos (DasMag) uit. Ook dit werd weer zeer goed ontvangen. Toch gaat hij het hebben over stuntelen. Voor de Maand van de Filosofie, dat dit jaar het thema Ik stuntel, dus ik ben heeft hij dit jaar het essay geschreven: Het leven als tragikomedie.

Daan Roovers, Denker des Vaderlands. 
Om de twee jaar word er een nieuwe Denker des Vaderlands benoemd. Deze persoon heeft de opdracht om de filosofie zoveel mogelijk in de media en het publieke debat te krijgen. Op 26 maart werd Daan Roovers aangekondigd als de nieuwe Denker des Vaderlands voor de komende twee jaar benoemd. De eerdere Denker des Vaderlands waren: Hans Achterhuis, René Gude, Marli Huijer en René ten Bos. Daan Roovers is filosoof en docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker en spreker (Rode Hoed, omroep Human), trainer en schrijver. In april 2017 verscheen haar nieuwste essay Mensen maken; nieuw licht op opvoeden.

 

De Socratesbeker
De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar – in dit geval dus 2018 – verscheen. De jury bestaat uit Paul Cobben (emeritus-hoogleraar Universiteit van Tilburg), Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden), Lianne Tijhaar (redacteur Filosofie Magazine), Mariska Jansen (publicist en journalist) en Marnix Verplancke (journalist De Morgen en Knack).

Dit jaar bestaat de shortlist uit:

Gerben Bakker, Gert Jan Geling – Over politieke correctheid (Boom)
Alicja Gescinska – Thuis in muziek (De Bezige Bij)
Ben Schomakers – Het begin van de melancholie (Klement)
Ad Verbrugge, Jelle van Baardewijk, Govert Buijs – Het goede leven en de vrije markt (Lemniscaat)
Paul van Tongeren – Willen sterven (Kok)

Dit programma is uitverkocht

Helaas zijn de tickets voor dit programma uitverkocht.

Deel dit evenement: