Dilara Bilgiç – De gelabelde

Pleidooi voor een genuanceerde wereldbeschouwing

Dilara Bilgiç – De gelabelde

Voor de een is Dilara Bilgiç een seculiere, culturele moslim, voor de ander is ze conservatief en fundamenteel islamitisch.

Deze avond praat Dilara Bilgiç over de verhalen uit haar boek De Gelabelde en gaat ze in gesprek met andere vrouwen over labels, vooroordelen en de weg uit het hokjesdenken.

De mens, hoe overtuigd ook van zijn objectiviteit, aanschouwt de wereld altijd door de eigen, gekleurde bril en heeft van nature een diepgewortelde neiging tot categorisering. Bewust of onbewust, de hele dag door plaatsen we de mensen die we tegenkomen in hokjes. Ook Dilara Bilgiç is mens en betrapt zichzelf zo nu en dan op hokjesdenken. Tegelijkertijd wordt ze zelf geconfronteerd met allerlei labels en ondervindt ze aan den lijve hoe willekeurig het allemaal is: waar de een haar bestempelt als een conservatieve, fundamentalistische moslim, plakt de ander haar het label van seculiere, culturele moslim op; voor haar Nederlandse vrienden is zij de Turk, voor haar Turkse familie de Hollander; de een noemt haar feminist, de ander anti-feminist.

In De gelabelde demonstreert Bilgiç hoe onze klassieke neiging tot hokjesdenken vaak meer kwaad dan goed doet en beschrijft ze op invoelende wijze haar eigen pogingen zich te ontworstelen aan allerlei labels, en wat het je kan opleveren voorbij die grenzen te kijken.

 

Sprekers

Dilara Bilgiç

Dilara Bilgiç (Adiyaman, 2002) studeert psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2019 kreeg ze een eervolle vermelding tijdens de Nederlandse Filosofie Olympiade voor een essay over introspectie. Daarna verdiepte ze zich verder in de (politieke) filosofie. In 2020 verscheen haar debuut De Black Box Democratie (Boom uitgevers), een politiek-filosofische analyse van de democratie in Nederland. Dit boek trok de aandacht van Mark Rutte, waarna ze werd uitgenodigd voor een gesprek in het Torentje.

Malika Ouacha

Malika Ouacha is cultureel antropoloog en schrijft haar proefschrift aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Ze is docent aan de School of Social Work van Hogeschool Windesheim en bestuurslid bij Promovendi Netwerk Nederland. In haar proefschrift kijkt ze naar cross-border diasporic philanthropy. Oftewel, filantropie en vrijwilligerswerk dat gedaan wordt door Marokkaans-Nederlandse diaspora in het land van herkomst. In haar onderzoek maakt ze de verbinding tussen verschillende werelden en culturen die in bi-culturele Nederlanders samenkomen.

Jellie Sierksma

Jellie Sierksma is universitair docent aan de afdeling ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Utrecht. Haar onderzoek richt zich op hoe en wanneer kinderen (4-12 jaar) vooroordelen ontwikkelen, discrimineren en zich prosociaal gedragen tegenover anderen.

Ebru Aydin

Ebru Aydin is een bezige bij die zich op diverse manieren bezighoudt met maatschappelijke thema’s. Ze is socioloog, moderator, programmamaker, docent en fotograaf. Ze maakte onder andere de fotoserie Hijabverhalen, waar persoonlijke verhalen van hijabdragende vrouwen in Nederland centraal stonden.

Dilara Tunes

Dilara Tunes is een singer songwriter uit Amsterdam met Turkse roots. Muziek is altijd haar passie geweest, maar pas sinds een aantal jaar gebruikt Dilara Tunes het schrijven van haar eigen (Turkse) nummers om haar gevoelens, ervaringen en kijk op het leven te delen als een vorm van heling en zelfexpressie. In haar liedjes stelt ze zich voor het eerst kwetsbaar op naar mensen en maakt onderwerpen bespreekbaar zoals mentale gezondheid, het najagen van dromen, opgroeien tussen twee culturen en genderongelijkheid.

Emine Uğur

Emine Uğur is sociaal dienstverlener en schrijft tweewekelijks een veel gelezen column in Trouw. Ze heeft op twitter – naar eigen zeggen een ‘uitgelopen hobby’ – onder de gebruikersnaam @overlistener ruim 40.000 volgers.

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: