fbpx

De 5e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Muziek, feest en protest.

De 5e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Al vijf jaar lang brengen de geschiedenislessen van educatieplatform F-site verandering in de te eenzijdige beeldvorming rondom historische vrouwen. Ook dit jaar leren we onder leiding van Aldith Hunkar vrouwen van vroeger (opnieuw) kennen aan de hand van ludieke colleges van gastdocenten.

Op deze vijfde editie staan muziek, feest en protest centraal. Media-deskundige en hiphop onderzoeker Kim Dankoor vertelt over hiphopfeminisme en hoe deze muziekcultuur zich heeft ontwikkeld sinds de jaren ‘80. Kim zal aan de hand van de pioniers en voorbeelden laten zien waarom zij dit de meest inclusieve vorm van feminisme vindt.

Instrumentalist Rae Milford en programmamaker Andrea van Pol zijn als duo bekend van de Radio 4/VPRO podcast Nooit van gehoord over vergeten vrouwelijk componisten. Deze avond hebben zij het over de componist en suffragette Ethel Smyth, die je nooit meer vergeet als je haar verhaal en muziek hebt gehoord.

Neerlandica en feministische literatuurwetenschapper Maaike Meijer neemt ons mee terug naar de tijd waarin het lesbisch uitgaan in Nederland floreerde. Waar eerder de lesbisch subcultuur nog onzichtbaar was, en het qua uitgaan moest hebben van ‘vriendinnenclubs’, werd vanaf de jaren ‘70 de dansvloer steeds meer overgenomen door vrouwen.

Bereid je voor op de feministische bonte avond die je nooit hebt gehad!

 

Kim Dankoor is media-deskundige, hiphopexpert, PhD- onderzoeker naar Noord- Amerikaanse rapmuziek aan de Universiteit Utrecht en universitair docent Hiphop aan de Erasmus Universiteit. Momenteel doet zij onderzoek naar de relatie tussen rapmuziekconsumptie en zelfbeelden van jongeren in de Verenigde Staten en Nederland. Daarnaast is zij lecturer ‘hiphop’ aan verschillende universiteiten en richt zij zich op verschillende componenten van de (internationale) hiphopcultuur; van representatie van queerness binnen hiphop tot politieke boodschappen in mumble- en trap rapmuziek.

Presentator en programmamaker Andrea van Pol en zangeres en instrumentalist Rae Milford hebben samen de podcast Nooit van gehoord over componistes die zijn vergeten, genegeerd, over het hoofd gezien en ten onrechte (bijna) nooit te horen zijn. In een geanimeerd gesprek plaatsen Andrea van Pol en Rae Milford deze uitblinkers in de schijnwerper. Met aansprekende anekdotes en muziek, en tegen de achtergrond van de geschiedenis. Van barok tot elektronica, uit alle tijden en windstreken.

 

 

Maaike Meijer (1949) is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritushoogleraar genderstudies van de Universiteit Maastricht. Zij zette genderstudies Neerlandistiek op de kaart, te beginnen met haar proefschrift De Lust tot Lezen uit 1988 (over Nederlandse dichteressen en gender in het literaire systeem). Zij begeleidde 29 promovendi naar de eindstreep, publiceerde tien boeken en ruim tweehonderd artikelen over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme, lesbisch bestaan en representatie van mannelijkheid. In 2011 verscheen haar biografie van de dichter M. Vasalis. Haar Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek verscheen eind 2018 en werd genomineerd voor de Book Spot Prijs. Zij werkt nu aan Radeloze helden, een boek over hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid in literatuur en film, te verschijnen bij Atlas Contact in 2023.

 

 


De 5e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13,50
Kaartje kopen
Deel dit evenement:
Kaartje kopen