De Grote Krimp #1

Over een wereld met 7,6 miljard mensen

De Grote Krimp #1

‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen’(God)

We zijn met meer dan 7,6 miljard mensen op aarde, dat zijn ruim twee keer zoveel mensen als vijftig jaar geleden. Voor 2050 voorspelt de Verenigde Naties 10 miljard mensen.

Voor Ultra Ultra (van De Tostifabriek) aanleiding om het gesprek te openen over deze explosieve groei van de wereldbevolking en de gevolgen daarvan. Een gevoelig onderwerp, want wie zijn wij om jou te vertellen dat je géén kind mag?

We bespreken dit onderwerp in een drieluik op verschillende plekken in Amsterdam met elk een eigen perspectief: het maatschappelijk debat (Rode Hoed), de persoonlijke/bezinnende benadering (De Nieuwe Liefde), en tenslotte de artistieke blik (Het Compagnietheater).

Tijdens deze eerste aflevering van de serie De Grote Krimp praten we over wat het betekent voor de mens en de aarde om met zó veel tegelijk op de wereld te zijn.

Hoe is de wereldbevolking zo snel gegroeid? Wat is de impact van de mensheid op de aarde? Hoe leven we in goede harmonie samen?

Sprekers:

Tim Sweijs is directeur Onderzoek van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag. Zijn voornaamste onderzoek betreft het veranderende karakter van hedendaagse conflicten. Voorafgaand aan HCSS was hij onderzoeker bij de Defensie en Veiligheid van TNO in Den Haag en bij de onderzoekstaf van de parlementaire vergadering van de NAVO in Brussel. Hij studeerde War Studies (PhD, MA), International Relations (Msc.) en Philosophy (BA) in Londen, Amsterdam en Hong Kong.

 

Hidde Boersma is freelance wetenschapsjournalist en documentairemaker. Hij schrijft onder andere voor de Volkskrant, de Groene Amsterdammer en Elsevier, voornamelijk over landbouw, biotechnologie en vooruitgang. Hij is co-auteur van Ecomodernisme – het nieuwe denken over groen en groei. in 2017 debuteerde hij als filmmaker met Well Fed, een film over het effect van de westerse weerstand tegen genetische modificatie op het leven van arme boeren elders.

 

Frank Westerman is schrijver en voormalig correspondent voor de Volkskrant (in Belgrado) en NRC Handelsblad (in Moskou). Hij verwierf grote bekendheid met titels als De graanrepubliek, Ingenieurs van de Ziel, Ararat, Stikvallei, Een woord een woord – bekroond met zowel de Brusseprijs als de Bob den Uylprijs. Zijn jongste boek is Wij, de mens. Zijn werk verschijnt in meer dan vijftien talen.

 

Dr. Naomi van Steenbergen werkt als ethicus en docent filosofie aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is ze wetenschappelijk vertaler. In haar huidige onderzoek richt ze zich met name op klimaatethiek en morele psychologie.

 

 

 

 

Moderator:

Daan RooversDaan Roovers is Denker des Vaderlands. Zij is filosoof en docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker en spreker (Rode Hoed, omroep Human), trainer en schrijver. In april 2017 verscheen haar nieuwste essay Mensen maken; nieuw licht op opvoeden.

 

 

 

 

SERIE DE GROTE KRIMP

We bespreken dit onderwerp in een drieluik in de Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater.

De Nieuwe Liefde – 23 april
De Grote Krimp II
Een kind minder: over de onstuitbare drang tot voortplanting.

Compagnietheater – 16 mei
De Grote Krimp III
Een artistiek pleidooi voor minder mensen.

Koop voor €26 een passe-partout

(ipv €39)

 

Bekijk hieronder informatie over de andere afleveringen in deze serie:
Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

23 april - De Grote Krimp II

Over de onstuitbare drang tot voortplanting

Tijdens de tweede aflevering van De Grote Krimp op 23 april in De Nieuwe Liefde bespreken we de kinderwens.

Wat is de waarde van een kind? Wat is toch die onstuitbare drang tot voorplanting?

Sprekers:
– Lynn berger, journalist en schrijver van het boek De tweede, over het zijn en krijgen van een tweede kind.
– Tinkebell, kunstenaar
– Evanne Nowak, Programmamaker

Meer informatie en kaarten voor de aflevering in De Nieuwe Liefde.

16 mei - De Grote Krimp III

Een artistiek pleidooi voor minder mensen.

Tijdens het derde deel van deze serie in het Compagnietheater onderzoeken we krimp.

Wat is toch die obsessie met groei van de mens? Is het leven leuker met minder? Welke kansen biedt krimp?

Klik hier voor meer informatie en kaarten voor de aflevering in het Compagnietheater.