De Ideale Universiteit

Hervormen! Maar hoe?

De Ideale Universiteit

© Guido van Nispen 

Al jaren gonst het van de kritiek op het beleid van onze universiteiten. En ja hoor, het tij lijkt eindelijk te keren. Maar hoe kun je zo’n veelzijdige instelling zinvol hervormen zonder een uitgewerkt idee van hoe het dan allemaal wél zou moeten?

Daarin voorziet Floris Cohen, emeritus hoogleraar in de Geschiedenis van de Natuurwetenschap, in zijn nieuwe boek De Ideale Universiteit. In kort maar veelzeggend bestek ontwerpt hij een grotendeels nieuwe universiteit. Eentje waarin de academische kernwaarden niet steeds verder uit zicht raken maar op een eigentijdse manier opnieuw tot hun recht komen.

Floris Cohen beoogt met De Ideale Universiteit de discussie over onze universiteiten een positieve wending te geven, onder het motto:

Heus, het kan ook anders: lees maar — en ontwerp vervolgens zelf een beter alternatief.

Lees hier het vlugschrift van Floris Cohen: De Ideale Universiteit – H.F. Cohen

Onder leiding van Job Cohen spreken we met emeritus hoogleraar Floris Cohen, voorzitter van Promovendi Netwerk Nederland Lucille Mattijssen, wetenschapper en auteur Rosanne Hertzberger, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Alex Tess Rutten en universiteitshoogleraar Alexander Rinnooy Kan.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

Floris Cohen

©Bob Bronshoff

Floris Cohen is emeritus hoogleraar in de Geschiedenis van de Natuurwetenschap, eerst aan de Universiteit Twente, later aan de Universiteit Utrecht. Op zijn naam staat onder meer De Herschepping van de Wereld (Eurekaprijs voor het beste boek waarin wetenschap voor een breed publiek toegankelijk wordt gemaakt) en Het Knagende Weten.

Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger is schrijver, columnist bij NRC en wetenschapper. Zij studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en in Leiden. Ze deed onderzoek als postdoc bij de afdeling Moleculaire Microbiologie van Washington University en promotie-onderzoek bij de Universiteit van Amsterdam & NIZO Food Research. Eerder schreef ze voor Leids Universitair Weekblad Mare en onlangs schreef ze het boek Ode aan de E-nummers (Ambo Anthos).  In 2017 was ze de eerste gast van het 30e seizoen van Zomergasten.

Alex Tess Rutten

Alex Tess Rutten is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Ze heeft een achtergrond in de literatuurwetenschappen en volgt momenteel de onderzoeksmaster Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Al tien jaar zet ze zich in voor het onderwijs – in het bestuur van ASVA, de Amsterdamse studentenvakbond, als voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA en momenteel in de LSVB.

Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan is universiteitshoogleraar Economie en Bedrijfskunde. Hij werkte onder andere aan de Universiteit Delft en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in 1980 hoogleraar operationeel onderzoek werd, in 1983 directeur van het Econometrisch Instituut en in 1986 rector magnificus. Tussendoor bekleedde hij gasthoogleraarschappen in onder andere Californië (Berkeley), Boston (MIT) en Philadelphia (Wharton School).

Lucille Mattijssen

Lucille Mattijssen is voorzitter van het Promovendi Netwerk Nederland, de belangenvereniging voor en door promovendi. Ze is afgestudeerd als socioloog en promoveert nu daarin aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar proefschrift gaat over de loopbanen van flexwerkers in Nederland en welke factoren hierop van invloed zijn.

Job Cohen (moderator)

Job Cohen was van 2014 tot en met 2018 hoogleraar aan de Universiteit Leiden in gemeenterecht en gemeentekunde: hij bekleedde de zogenaamde Thorbecke-leerstoel. Cohen was burgemeester van Amsterdam van 15 januari 2001 tot en met 12 maart 2010. Bij de Partij van de Arbeid was hij van 25 april 2010 tot en met 20 februari 2012 politiek leider. Hij was van 10 juni 2010 tot en met 28 februari 2012 lid van de Tweede Kamer en tot en met 20 februari 2012 PvdA-fractievoorzitter.