De toekomst van ons vlees

kweken, stapelen, stallen of in vrijheid?

De toekomst van ons vlees

Dat het huidige veehouderijsysteem op de schop moet is evident. Maar welke manier van veehouden past bij een toekomst die rekening houdt met de belangen van het dier, de volksgezondheid en milieu?

In deze slot-editie van het drieluik Mens & Dier trappen we af met hoogleraar Imke de Boer die kijkt naar hoe ons voedselsysteem van meer naar beter zou kunnen. Daarna ontdekken we samen met een haarscherp panel vier scenario’s voor de toekomst van veehouden. Tot slot stellen we u als consument de hamvraag: van welk scenario lust u wel een bord vol?

De 4 toekomstscenario’s:

Cor van der Weele (WUR) – Boeren als toekomstige kweekvleesproducenten

Bauke van der Veen (Oprichter Vleesch & Co) – Vee uit natuurgebied van om de hoek rechtstreeks op je bord

Hidde Boersma (ecomodernist) – Intensieve, geïntegreerde industriële Agroparks hebben de toekomst

Annechien ten Have Mellema (varkenshouder) – terug naar vroeger: kringlopen sluiten en aandacht voor smaak gaan Nederland veroveren

Elisabeth van den Hoogen leidt de bijeenkomst.

OVER DE SERIE MENS & DIER

Het geluid vanuit de samenleving voor dierenrechten en opkomen voor het belang van het dier wordt luider en luider. Zo konden we het afgelopen jaar rekenen op protesten na stalbranden, bezettingen van boerderijen en levendige online discussies na misstanden in het slachthuis. Tegelijkertijd behandelen we onze huisdieren vorstelijk, slaan we een mug dood en krijgen we geen genoeg van scrollen langs kattenfilmpjes. Dat roept vragen op. Hebben dieren belangen, en zijn die gelijk voor alle dieren? Hebben dieren eigenlijk recht op rechten? En hoe verhouden die zich tot de belangen van mensen, mogen we nog vlees eten? In deze serie pluizen we de laatste wetenschappelijke en ethische inzichten uit én gaan we in gesprek met de praktijk.

Editie 1 (op 1 november)
De verantwoordelijkheid van mens voor dier

Editie 2 (op 18 januari)
Zoönosen – hoe voorkomen we de volgende uitbraak? 

Mens & Dier is gemaakt in samenwerking met Wageningen University & Research

GASTEN:

Imke de Boer: hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen Universiteit. Zij houdt zich bezig met: hoe zorgen wij voor voldoende en veilig voedsel binnen de draagkracht van onze aarde en met respect voor al haar bewoners? Ze won de Rockefeller Food Systems prijs voor “Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter”.  Re-rooting the Dutch food system.

Jan Staman: was directeur van het Rathenau Instituut, studeerde Diergeneeskunde en Nederlands recht en werkte bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Nederlandse landbouw wil veranderen. Moet veranderen. Gaat veranderen. Staman denkt mee over nieuwe verdienmodellen  voor de landbouw

Petra Berkhout: Landbouweconome aan  WUR, deed onderzoek naar milieumaatregelen en het verkleinen van de veestapel. Zij zegt: ‘Om de milieuproblemen écht op te lossen moeten we niet alleen de productie, maar ook onze consumptie aanpassen.’

Bauke van der Veen: oprichter Vleesch & Co, is een gepassioneerd ambassadeur voor lokale producten en korte ketens. Hij werkte zijn hele leven in de retail.

 

Hidde Boersma: ecomodernist, bio-ethicus en wetenschapsjournalist die prijzen won met met artikelen en documentaires over landbouw en biotechnologie. Hij werkt ondermeer voor de Volkskrant, Groene Amsterdammer, Quest en VPRO.

Annechien ten Have Mellema: heeft met man en kinderen een circulaire boerderij met varkens,  akkerbouw en een biogasinstallatie in Groningen. Zij reisde de wereld over om zich te verdiepen in vernieuwende concepten.

Johan Leenders: pluimveehouder in Swifterbant. Hij runt het bedrijf Oranjehoen met de zelfbenoemde Vijf Sterren Kip samen met zijn moeder en heeft ook vijf doelstellingen: dierenwelzijn verhogen, onderscheidend zijn, lokaal voer uit reststromen, een duurzame boerderij en gezonde kippen die extra groenten en kruiden eten

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: