‘De Nederlander bestaat niet’, zei koningin Máxima in 2007. En het land was te klein. Ook België kent zijn identiteitscrisissen, versterkt door politieke krachten. Wie is de Vlaming, wie is de Nederlander, en wat zijn wij voor elkaar sinds de Tachtigjarige Oorlog ons scheidde?
Eén van de gevolgen van die Oorlog is immers het uiteenvallen in een protestants Noorden en een katholiek Zuiden, ook mentaal. En hier begonnen de wederzijdse stereotyperingen: de Bourgondische, dommige, timide Belg en de zuinige, arrogante, luidruchtige Nederlander. Beantwoorden die clichés aan een werkelijkheid, of geven zij de werkelijkheid vorm?
Wat is een volksziel, en hoe rekbaar is die? Kan die zich aanpassen aan de komst van nieuwe landgenoten? En wat zegt het antwoord op die vraag over Nederlands en Vlaams nationalisme vandaag? Met gasten uit beide landen onderzoeken we het toeval van de geschiedenis en onze identiteit.
Bruno De Wever, Kiza Magendane, Lotte Jensen, Peter Vandermeersch en Glenn Helberg, gaan in gesprek met Sophie Derkzen.
De Toevalligheid van een Volk is onderdeel van de reeks BUREN IN OPSTAND. De aftrap van deze reeks vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis, in en in samenwerking met het Rijksmuseum, waar de tentoonstelling 80 jaar Oorlog van 12 oktober 2018 tot 20 januari 2019 te zien is. Bekijk de hele serie hier.
Beeld Bier en Brood / de Volkskrant
Gasten deze avond: