De verantwoordelijkheid van Mens voor Dier

wie is er meer waard?

De verantwoordelijkheid van Mens voor Dier

Een mug meppen we dood, maar onze huisdieren behandelen we vorstelijk. Wolven zijn welkom tot op zekere hoogte. Daarnaast houden we ruim 120 miljoen landbouwdieren. Wat geeft ons het recht als mens om te beschikken over het lot van een dier? Zijn dieren tot nut van mensen, of hebben ze een intrinsieke waarde? Mag een dier ook beschikken over het lot van een mens? Mogen we onderscheid maken tussen dieren, heeft een varken bijvoorbeeld meer belangen of rechten dan een mug? En als dieren rechten zouden krijgen, hoe ziet dat eruit in de praktijk? We gaan in gesprek over de verantwoordelijkheid van mensen voor dieren.

In deze eerste editie van de drieluik Mens & Dier duiken we in termen als welzijn, rechten en belangen van dieren. Hoe willen we ons als mens tot dieren verhouden anno 2021? We onderzoeken of en hoe dieren verschillen van mensen, of dieren emotioneel en intellectueel kunnen zijn. Uiteindelijk stellen we de vraag: mogen mensen over het lot van dieren beslissen? Welke verantwoordelijkheid dragen wij?

Elisabeth van den Hoogen leidt de bijeenkomst.

Over de serie Mens & Dier

Het geluid vanuit de samenleving voor dierenrechten en opkomen voor het belang van het dier wordt luider en luider. Zo konden we het afgelopen jaar rekenen op protesten na stalbranden, bezettingen van boerderijen en levendige online discussies na misstanden in het slachthuis. Tegelijkertijd behandelen we onze huisdieren vorstelijk, slaan we een mug dood en krijgen we geen genoeg van scrollen langs kattenfilmpjes. Dat roept vragen op. Hebben dieren belangen, en zijn die gelijk voor alle dieren? Hebben dieren eigenlijk recht op rechten? En hoe verhouden die zich tot de belangen van mensen, mogen we nog vlees eten? In deze serie pluizen we de laatste wetenschappelijke en ethische inzichten uit én gaan we in gesprek met de praktijk.

Editie 2 (op 7 december) gaat over Zoönosen – hoe voorkomen we de volgende uitbraak? 

Editie 3 (op 18 januari) gaat over De toekomst van ons vlees

De drieluik Mens & Dier is gemaakt in samenwerking met Wageningen University & Research

Gasten

Mariska Kret: hoogleraar cognitieve psychologie Leiden. Van haar hand verschijnt deze winter het boek: Tussen glimlach en grimas, waarin zij laat zien welke verschillen er zijn tussen mens en dier, én belangrijker nog: welke overeenkomsten.

 

 

Kees Scheepens: varkensboer, dierenarts, “varkensfluisteraar”. Zijn familie boert al 19 generaties in Brabant.  Hij is een biologische varkens- en zoogkoeienhouder die uitgaat van de slimheid van zijn beesten. De varkens van Kees gaan zelfs naar het toilet.

 

Bernice Bovenkerk: universitair hoofddocent Wageningen University & Research. Zij schrijft in de bundel 10 miljard monden dat het recht dat de mens zich toekent om dieren te eten nergens op is gebaseerd. Dieren hebben net zo goed recht op leven als mensen. Als we het goed vinden dat mensen dieren eten,  dan mogen dieren ook mensen eten.

 

Karel de Greef: onderzoeker Animal Science Wageningen University & Research. Als filosofisch georiënteerd wetenschapper bekijkt hij de ethische kant van het dierenhouden en doet aanbevelingen aan de veehouderij en beleidsmakers. Hij vindt dat wij te zorgen hebben dat de dieren niet lijden aan onze belangen.

Willem Vermaat: dierethicus en docent  aan de TU Delft. Hij geeft lezingen over dierethiek, carnisme en veganisme. Van zijn hand verschijnt in 2021 Waarom we geen hondenmelk drinken.

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: