De vrouwen van het Binnenhof

In de schaduw van de macht

De vrouwen van het Binnenhof

 

In oktober brengt de Rode Hoed een lofzang aan de vrouwen van het Binnenhof. Wie zijn ze? Wat zijn hun ervaringen aan de top? En zijn we zo langzamerhand niet klaar voor een vrouwelijke premier?

‘Carolien, help, ik ben het kwijt!’, riep premier Mark Rutte tijdens het NOS-slotdebat aan de vooravond van de Provinciale Verkiezingen. Het moment stond symbool voor een specifieke verhouding die op het Binnenhof heerst: de mannelijke politicus in de schijnwerpers en zijn vrouwelijke rechterhand die opereert in de schaduw.

D66-politica Els Borst zei het al: ‘De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.’ Maar hoewel de maatschappelijke betrokkenheid en het activisme onder vrouwen de laatste jaren sterk is gegroeid, neemt het aantal vrouwen in de politiek vreemd genoeg juist af. 

Als bij de zoektocht naar politiek talent ‘de kwaliteit voorop staat’, zoals premier Rutte beweert, valt de keuze in de praktijk meestal op een man. Partijen zetten tijdens de verkiezingen wel een vrouw op twee, maar die zit bij de onderhandelingen haast nooit aan tafel. En sinds de invoering van het vrouwenkiesrecht, zo’n 39 kabinetten geleden, heeft nog geen enkele vrouw het tot premier geschopt. Hoe is dat mogelijk?

Onder leiding van moderator Marcia Luyten geven we het woord aan Elise van ZeelandJulia Wouters, Christel Kohlmann en Monique Leyenaar. Elise van Zeeland was politiek adviseur van Pechtold en Jetten, voordat ze de overstap maakte naar het bedrijfsleven. Julia Wouters was twaalf jaar de rechterhand van Lodewijk Asscher en zocht in haar boek De zijkant van de macht naar een verklaring waarom het aantal vrouwen in de politiek stelselmatig afneemt. Monique Leyenaar, hoogleraar Vergelijkende Politicologie, schreef een boek over 100 jaar vrouwenkiesrecht. En bestuurskundige, Christel Kohlmann, deelt haar ervaringen als rechterhand van Bram van Ojik en later Jesse Klaver.

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Maand van de Geschiedenis.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sprekers

Elise van Zeeland

Elise van Zeeland werkte voor de Tweede Kamerfractie van D66. Ze was beleidsmedewerker zorg en emancipatie, daarna politiek adviseur van de fractievoorzitters Alexander Pechtold en Rob Jetten. Ze maakte in die jaren de wisseling van oppositie naar coalitie mee én de leiderschapswissel. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. 

Beeld: © Jeroen Mooijman

Julia Wouters

Julia Wouters is politicoloog en was twaalf jaar lang de rechterhand van Lodewijk Asscher als zijn politiek adviseur en speechschrijver. Ze heeft uitgebreide ervaring opgedaan in zowel de lokale als de landelijke politiek. Haar boek De zijkant van de macht verscheen vorige jaar bij uitgeverij Balans.

Monique Leyenaar

Monique Leyenaar is hoogleraar Vergelijkende Politicologie, in het bijzonder politieke vernieuwing en politieke participatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze doet onderzoek naar participatie van burgers in het politieke besluitvormingsproces. Haar twee laatste boeken zijn Hare Excellentie over 60 jaar vrouwelijke ministers in Nederland en de Hoogste Tijd, over 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Christel Kohlmann

Christel Kohlmann is bestuurskundige. Ze werkt zestien jaar voor de Tweede Kamerfractie van GroenLinks waarvan de laatste zes jaar als politiek coördinator en rechterhand van eerst Bram van Ojik en later Jesse Klaver. Daarvoor werkte ze bij E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie en diversiteit. 

Marcia Luyten (moderator)

Marcia Luyten is schrijver, journalist, publicist en presentator. Ze loopt warm voor literatuur, muziek en politiek.