DIENST ZONDER GOD

BEGIN VAN DE HERFST

DIENST ZONDER GOD

Vier keer per jaar, met de wisseling van de seizoenen, organiseert de Rode Hoed in samenwerking met zangeres en theatermaakster Ricky Koole een jonge, eigenzinnige dienst. In de drukte van de stad sta je anderhalf uur stil bij wat je belangrijk vindt. De preek wordt deze keer gehouden door Ingmar Heytze.  Acteurs lezen gedichten en teksten. Het koor onder leiding van dirigente Maartje Meijer zingt pop, soul en traditionals en er is muziek van topmuzikanten. Ga zitten en laat je raken!

Ricky Koole over wat haar tot deze diensten bewoog:

Ik heb regelmatig kerkdiensten bezocht waar een mooi koor is en sprekers die je aan het denken zetten. Maar die gaan uiteindelijk altijd over God, over het geloof of over de oplossing vinden in het hiernamaals. Aangezien ik niet geloof – of als ik geloof dan ook meteen in alles – vind ik het moeilijk als er een God wordt geplaatst boven alles. Ik voel me dan ook niet geroepen om mee te zingen. Ik stel nu diensten samen waarbij je als niet-gelovige naar hartenlust kunt meezingen. Ook gelovigen kunnen dat, volgens mij, prima.

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) schrijft gedichten voor mensen die niet van poëzie houden. Solo of met zijn band Asfaltfeeën trad hij op van studentehuiskamers tot Lowlands en alles daartussenin, waaronder zeven edities van de Nacht van de Poëzie. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. Voor de liefste onbekende, een bundel met de verzamelde gedichten 1985-2015, verscheen in de lente van 2016. Een nieuwe bundel, Met wat geluk, verschijnt op 17-11-2022. Eind 2022 is ook Heytzes eerste eenakter De wanen te zien in het Bellevue Lunchtheater (regie: Olivier Diepenhorst, spel: Abke Haring). Joost Zwagerman schreef over hem: ‘Ingmar Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie’ en Ronald Giphart voegde daaraan toe: ‘Meeslepend en bedwelmend tegelijk, een feest om te lezen… Een ongelofelijk goede voordrachtsdichter.’

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: