Wat maakt een land een narcostaat? De Dikke van Dale omschrijft ‘narcostaat’ als volgt: ‘een staat waar grootschalige productie van en/of handel in narcotica plaatsvindt.’
Vorig jaar augustus verscheen het rapport ‘De achterkant van Amsterdam’. De conclusie: de problemen zijn groot. De drugseconomie in de hoofdstad heeft de laatste jaren zowel een verharding als een verjonging doorgemaakt. Daarnaast is Nederland nog altijd de grootste drugsproducent van Europa. Het overgrote deel van de xtc-pillen in de Verenigde Staten wordt in Brabant gemaakt.
Met de definitie van de Van Dale in het achterhoofd is er geen ontkomen aan: Nederland is een narcostaat. In het drieluik DRUGS | GELD | GEWELD werpen we ons aan de hand van drie verschillende thema’s in de vaderlandse narco-economie.
Tijdens deel twee van het drieluik bespreken we de drugsproblematiek in Zuid-Nederland. Levensgevaarlijke drugsafval-dumping, corrupte politici, grootschalige MDMA-laboratoria, intimidaties. Politiechefs in Brabant slaan alarm.
In 2017 werd één van de grootste drugslabs in de Nederlandse geschiedenis ontdekt. Het stond op het erf van een lokale CDA-bestuurder.
Hoe heeft Nederland kunnen uitgroeien tot de grootste drugsproducent van Europa? Hoe groot is de invloed van de drugscriminelen op de lokale politiek? Zijn kleine gemeenten wel opgewassen tegen de problematiek? Wat zijn de ervaringen van de lokale bevolking?
Bram Endedijk is journalist. Hij schrijft voor NRC en maakt documentaires voor NPO2, waaronder het programma De Zaak van je Leven. Zijn onderzoek naar de Brabantse drugscriminaliteit voor NRC resulteerde in 2017 in het boek We Regelen Het Zelf Wel.
Anton van Wijk is criminoloog en directeur van Bureau Beke. Hij heeft onderzoek gedaan naar de (aanpak van de) drugsproblematiek in Brabant.
Paul Depla is sinds 2015 burgemeester van Breda voor de PvdA.