Een halve eeuw Marokkaanse migratie

Een gesprek over aandeelhouderschap

Een halve eeuw Marokkaanse migratie

 

Hoewel het een halve eeuw geleden is dat de gastarbeiders aankwamen, lijkt het onmogelijk om het voorvoegsel ‘gast’ af te schudden. Ter ere van vijftig jaar Marokkaanse migratie organiseren wij een avond over het begrip ‘aandeelhouderschap’.

In mei was het vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko het verdrag ondertekenden waarin de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd vastgelegd. Het verdrag stond symbool voor een ontwikkeling die al langer officieus aan de gang was: Marokkanen die naar Nederland trokken om hier in de tuinbouw, de hoogovens of de haven te werken. Hoewel de eerste generatie er over het algemeen in geslaagd is een betere toekomst voor zichzelf en hun nakomelingen te creëren – Marokkaanse Nederlanders zijn zichtbaar in de politiek, sport, het theater, de muziekwereld, de media en het bedrijfsleven – wordt de gemeenschap vaak nog niet als volwaardig Nederlands beschouwd. 

Xenofobische retoriek regeert het land. Onze premier heeft het liefst dat iedereen ‘normaal’ doet. En op straat heerst een discours waarin vaak wordt getwijfeld aan de loyaliteit en identiteit van de tweede en derde generatie. De gelaagdheid en complexiteit van hun fluïde identiteit worden in zowel het publieke als het politieke debat zelden begrepen, grondig bevraagd of goed onderzocht. Zou dan de vierde generatie dit kleine regenachtige polderland als volwaardig thuis mogen claimen? Of moeten we onze hoop vestigen op de vijfde of zesde generatie?

Onder leiding van moderator Jörgen Tjon A Fong zijn aan het woord: Lotfi El Hamidi (NRC), Imane Nadif (GroenLinks Amsterdam), Malika Ouacha (Vrije Universiteit), regisseur Abdelkarim El-Fassi en Kauthar Bouchallikht (OneWorld, NieuwWij, De Correspondent). Hoe kijken zij terug op de afgelopen 50 jaar? Hoe zien zij zichzelf? Wat zijn hun wensen voor de toekomstige generaties? Wat heeft een halve eeuw migratie opgeleverd in hun ogen? Welke gesprekken moeten nodig gevoerd worden? En aan welk discours moet nu echt een eind komen?

 

Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met Argan

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sprekers

Lotfi El Hamidi

Lotfi El Hamidi is historicus en sinds 20017 redacteur bij NRC Handelsblad met een vaste column. In 2016 werd hij fellow bij het weekblad De Groene Amsterdammer.

Imane Nadif

Imane Nadif is gemeenteraadslid voor GroenLinks Amsterdam

Malika Ouacha

Malika Ouacha is cultureel antropologe en gespecialiseerd in gender en identiteit in Amazigh gemeenschappen in Marokko. Als Zuid-Marokkaanse wonend in ’t Gooi, en verbonden met Nederland, Frankrijk en Marokko, is het participeren in het politiek wetenschappelijk debat over vrouwen in Marokko meer dan enkel haar werk – het is haar roeping. Malika promoveert aan de VU Amsterdam waar zij haar proefschrift schrijft over vrouwenrechten en de Amazigh-identiteit in Ait Hdidou (Zuid-Oost Marokko) en werkt als manager bij Giving Back waar ze zich inzet voor culturele diversiteit op de universiteit en arbeidsmarkt in Nederland.´

Abdelkarim El-Fassi

Abdelkarim El-Fassi is producent en regisseur. De missie van zijn multimediabedrijf Zouka is verhalen van zijn generatie in het Nederlandse DNA krijgen.

Kauthar Bouchallikht

Kauthar Bouchallikht is publicist, trainer, moderator, coördinator en campaigner. De ene dag is ze bezig met een artikel over extreem-rechts, de volgende dag met het organiseren van een klimaatstaking, om de week te eindigen met het verzorgen van een workshop over inclusieve storytelling. 

Jörgen Tjon A Fong (moderator)

Jörgen Tjon A Fong is producent, regisseur en oprichter van de theatergroep Urban Myth.