Eieren voor je geld #1 – Twintig jaar de euro, wat nu?

Hoe gulden en de euro op elkaar lijken

Eieren voor je geld #1 –  Twintig jaar de euro, wat nu?

 

Eieren voor je geld is een drieluik programma met colleges van Home Academy, gegeven door Edin Mujagić.

De euro viert dit jaar zijn twintigjarige bestaan, waarbij het tweede deel van dit bestaan gekenmerkt werd door de ergste financiële én economische crisis in haast een eeuw tijd. Om de euro te redden zijn er vele –vaak uitzonderlijke– maatregelen genomen. In de nasleep hiervan zien we in Nederland twee vragen die steeds verhitte discussies oproepen: is de euro een goede munt voor ons, en moet Nederland wellicht de euro verlaten en terugkeren naar de gulden? Op het eerste zicht denk je, op zo’n vragen zijn enkel subjectieve antwoorden mogelijk. Maar schijn bedriegt. Het is wel degelijk mogelijk een goed onderbouwd, objectief antwoord te geven op beide vragen. De antwoorden zitten namelijk reeds verstopt in de monetaire geschiedenis van Nederland.

Eieren voor je geld #1

Maandag 20 mei 2019: Twintig jaar de euro, wat nu?

In de eerste editie van deze collegereeks bespreekt econoom Edin Mujagić waarom het bestuderen van onze eigen historiek zo belangrijk is, en dat een van de grote gebreken aan ons economisch onderwijs is dat er haast géén aandacht geschonken wordt aan de economische geschiedenis. Dit komt onder andere door de ‘verwiskundisering’ van de economie, volgens Mujagić, waarbij hij benadrukt dat we vertrouwen moeten blijven hebben in de economie. De euro is inmiddels 20 jaar oud, Brussel wil dat deze een echte wereldmunt wordt. Daarvoor is het noodzakelijk dat de rest van de wereld een sterk vertrouwen in de euro krijgt –wat er dan weer komt als de munt sterk en stabiel is. Maar hoe werkt dit precies? En wat is dat verleden met de gulden? Welk beleid moet je gaan voeren als muntunie? Mujagić schetst voor ons de geschiedenis van de gulden en de rol die De Nederlandse Bank (DNB) op zich nam.

 

Op dinsdag 28 mei 2019 kan je naar Eieren voor je geld #2: Weg met de euro, terug naar de gulden!

Op woensdag 19 juni 2019 kan je naar Eieren voor je geld #3: Lessen voor de (rijke) toekomst.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Spreker

Edin Mujagić

Edin Mujagić is Nederlands macro-econoom, publicist en spreker. Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is momenteel hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer en specialist in monetaire economie en de centrale banken. Hij publiceerde onder andere Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt, Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen en meest recentelijk Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816.