Eieren voor je geld #2 – Weg met de euro, terug naar de gulden!

Van duiten en shilingen tot aan gulden en de euro

 

Eieren voor je geld is een drieluik programma met colleges van Home Academy, gegeven door Edin Mujagić.

De euro viert dit jaar zijn twintigjarige bestaan, waarbij het tweede deel van dit bestaan gekenmerkt werd door de ergste financiële én economische crisis in haast een eeuw tijd. Om de euro te redden zijn er vele –vaak uitzonderlijke– maatregelen genomen. In de nasleep hiervan zien we in Nederland twee vragen die steeds verhitte discussies oproepen: is de euro een goede munt voor ons, en moet Nederland wellicht de euro verlaten en terugkeren naar de gulden? Op het eerste zicht denk je, op zo’n vragen zijn enkel subjectieve antwoorden mogelijk. Maar schijn bedriegt. Het is wel degelijk mogelijk een goed onderbouwd, objectief antwoord te geven op beide vragen. De antwoorden zitten namelijk reeds verstopt in de monetaire geschiedenis van Nederland.

Eieren voor je geld #2

Dinsdag 28 mei 2019: Weg met de euro, terug naar de gulden!

Tijdens dit tweede college staan we samen met Edin Mujagić stil bij de introductie van de euro, het eerste deel van het jongste hoofdstuk in de Nederlandse monetaire geschiedenis. Hoe ontstond de euro precies? Hoe werkt de Europese Centrale Bank (ECB) juist, waar zetelt de bank, en wie bestuurt deze? Mujagić legt ons uit waarom het een illusie is dat de De Nederlandse Bank (DNB) de afgelopen 10 jaar een ander beleid voerde dan de ECB. De conclusie zal zijn: de gulden had alles wat de euro wil zijn en hebben!

 

Op maandag 20 mei 2019 kan je naar Eieren voor je geld #1  – Twintig jaar de euro, wat nu?

Op woensdag 19 juni 2019 kan je naar Eieren voor je geld #3 Lessen voor de (rijke) toekomst

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Spreker

Edin Mujagić is Nederlands macro-econoom, publicist en spreker. Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is momenteel hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer en specialist in monetaire economie en de centrale banken. Hij publiceerde onder andere Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt, Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen en meest recentelijk Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816.