Waar komen emoties vandaan, hoe leer je ze beter te herkennen en te begrijpen en hoe laat je ze voor je werken, in plaats van dat ze je overnemen? Naar aanleiding van Voelen zonder filter, het nieuwe boek van de Belgische bestsellerauteur Fleur van Groningen, duiken we vanavond diep in de vele aspecten van ons gevoelsleven.
Fleur van Groningen doorstond tegenslagen die haar tot op heden zijn bijgebleven, maar gaandeweg leerde ze hoe ze constructief met haar emoties om kon gaan en zo wist ze van haar trauma’s te herstellen. Maar hoe werkt dat eigenlijk met onze emoties? Welke relatie bestaat er tussen lichaam en brein, en hoe kan lichaamswerk je psychische welzijn beïnvloeden? Wat voor stempel drukt je hechtingsstijl op je emotionele beleving? Hoe ontstaat trauma, en hoe kun je ervan herstellen? Vanavond gidsen sprekers vanuit de wetenschap, spiritualiteit én literatuur ons verder door dit innerlijke landschap.
Met: Voelen zonder Filter auteur Fleur van Groningen, emeritus-hoogleraar Emoties en Welbevinden Ad Vingerhoets en de dichters en auteurs Alara Adilow en Simone Atangana Bekono.
Fleur van Groningen (1982) is schrijfster, columniste, cartooniste, publiek spreekster en kunstschilder. Ze werd geboren in Breda maar groeide op in Vlaanderen, waar ze Beeldende kunsten studeerde en vervolgens de perswereld inrolde. Fleur is journaliste voor Psychologies en cartooniste voor The Art Couch. Eerder werkte ze voor onder meer Knack, De Morgen, Het Nieuwsblad, NRC Handelsblad en Goedele. In 2017 publiceerde ze de bestseller Leven zonder filter, over haar ervaring met hoogsensitiviteit, waarvan in Vlaanderen reeds 60.000 exemplaren over de toonbank gingen. In 2020 volgde Mijn kind, mijn spiegel, over moederschap en trauma. Voelen zonder filter is haar zesde boek. Bron foto: Kaat Pype.
Ad Vingerhoets (1953), emeritus-hoogleraar Emoties en Welbevinden van Tilburg University, is internationaal ook wel bekend als “huilprofessor”, en auteur van het recent verschenen boek De emotionele mens en boeken als Tranen en Waarom mensen huilen. Hij is te zien geweest in tal van tv-optredens, variërend van Barend & Van Dorp en Pauw & Witteman, Tijd voor MAX tot Klokhuis en Willem Wever. Voorts heeft hij bijdragen geleverd aan de Kinderuniversiteit in Tilburg alsmede aan verschillende (inter)nationale (wetenschap)festivals o.a. in Londen, Gent, Brussel, Amsterdam TEDx, Eindhoven, Tilburg, Leiden en Groningen. Ook heeft hij zijn medewerking verleent aan podcasts in Nederland, de Verenigde Staten, Engeland (BBC), en Oekraïne. Hoogleraar Vingerhoets geeft ook gastlezingen en workshops voor meerdere postdoctorale opleidingen en voor diverse verenigingen en organisaties. Meer informatie op www.advingerhoets.com
Alara Adilow (1988) is dichter en auteur van Somalische afkomst en woonachtig te Amsterdam. Ze studeert deeltijd Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit en volgt de schrijfopleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam. In 2019 haalde ze de finale van NK Poetry Slam en in 2020 maakte ze deel uit van het NOORDWOORDpoëzietalenttraject. Alara is in 2022 geselecteerd For the Public in Residence voor de queer en transgender gemeenschap in museum Arnhem. Ze was gastschrijver bij tijdschrift NY in 2021, waar ze begeleiding kreeg om een begin te maken aan haar novelle Naald van de Zon.
Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers. In 2018 werd Hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en in 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar poëzie. In 2020 verscheen haar debuutroman Confrontaties, die lovend werd ontvangen en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2021. Op 26 mei 2022 werd bekend gemaakt dat Simone de Anton Wachterprijs 2022 heeft gewonnen, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. Ze is tevens toegetreden tot de redactie van De Revisor.
Credits foto: Bianca Sistermans/Lumen
Luuk Heezen is presentator en kunstjournalist. Hij interviewt hedendaagse kunstenaars in podcast Kunst is Lang, maakt videoreportages voor Museumkaart en radiodocumentaires voor de VPRO, en modereert programma’s over maatschappelijke onderwerpen.