In deze eerste aflevering van het drieluik ‘Crisis!’, blikken we in de Rode Hoed terug op de Eurocrisis – direct gevolg van de financiële crisis – met niemand minder dan Jeroen Dijsselbloem. Met het verschijnen van zijn boek ‘De Eurocrisis’ legt de voormalig Minister van Financiën uit het Kabinet Rutte II in zijn eigen woorden ‘verantwoording af’ aan het grote publiek.
Wat is de erfenis van Dijsselbloem? De Eurogroep maakte, onder zijn voorzitterschap, een aantal ingrijpende en omstreden keuzes. Waarom dacht Dijsselbloem dat bepaalde, niet democratische keuzes, geoorloofd waren? Hoe blikt hij terug op zijn aanvaringen met Syriza en meer in het bijzonder met Varoufakis? Snapt hij dat sociaal democraten in heel Europa hem een gebrek aan solidariteit verweten en hem een kille technocraat vonden?
En: hoe staat Europa er nu voor? Welke erfenis laat Dijsselbloem achter? En is hij sinds zijn voorzitterschap al op vakantie geweest in de Zuidelijke lidstaten die piepen en kraken onder de begrotingsdrift van de Unie? En nu we het toch over die Zuidelijke lidstaten hebben; hoe kijkt hij naar het succes van Portugal dat tegen de discipline in besloot te investeren in de economie in plaats van te bezuinigen?
De avond wordt gepresenteerd door Clairy Polak.
Het drieluik Crisis
In het drieluik ‘Crisis!’ blikt de Rode Hoed tien jaar na Lehman terug op de financiële crisis en kijken we naar heden en toekomst geholpen door hoofdrolspelers, denkers en economen die allemaal bezig zijn of waren met de wereld van, tijdens en na too big to fail. Hoe staat onze economie ervoor? Moeten we ons inderdaad, zoals nu dagelijks in de media weerklinkt, opmaken voor weer een nieuwe crisis? Is het systeem voldoende toegerust om bij een volgende crisis niet weer hyperventilerend van land naar land, continent naar continent te springen? Of is er helemaal niets veranderd, symboolwetgeving daargelaten?
In de maanden september, oktober en november dus Crisis! in de Rode Hoed.