Farma’s Other Futures

Alternatieven voor onbetaalbare medicijnen

Farma’s Other Futures

Medicijnprijzen rijzen de pan uit en overheden zitten met de handen in het haar. Big Pharma gebruikt ziekte als verdienmodel en weet goed hoe ze gebruik moet maken van de regels om een zo groot mogelijke winst te halen uit de verkoop van medicijnen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen? Rode Hoed, Wemos en Commons Network presenteren Farma’s Other Futures, een avond vol hoopgevende toekomstvisies die laten zien waarom betaalbare medicijnen wél haalbaar zijn. 

Het lukt beleidsmakers maar niet om met een structurele oplossing te komen voor de alsmaar hoger wordende medicijnkosten. Geen enkel systeem lijkt vooralsnog duurzaam, en tegelijkertijd horen we een jengelende TINA (There Is No Alternative). Is er écht geen alternatief? Of kunnen we ons een ander systeem voorstellen? Wat zijn de stappen die we kunnen zetten en wat kan Europa doen?

Met de Europese verkiezingen voor de deur zien we nieuwe rondes en nieuwe kansen. Samen met alle stakeholders, patiënten, apothekers, verzekeraars, farmaceutische bedrijven, artsen/wetenschappers, aankomende Europese politici, experts en het publiek, verkennen we daarom radicale oplossingen, nieuwe ideeën en wezenlijke alternatieven. We buigen ons over specifieke vragen als Hoe krijgen we betaalbare medicijnen? en Wat kan Europa doen? 

Programma

We starten de avond met een mini-college van Lucien Hordijk, een big pharma for dummies, waarin hij de systemen bloot legt.  Vervolgens worden alternatieven gepresenteerd door artsen en onderzoekers. We spreken met Robin Kok (CF patient), Carla Hollak (hoogleraar stofwisselingsziekten, UMC Amsterdam), Rob Henning (hoogleraar Farmacologie, Universiteit Groningen). Na de pauze wordt een panel van politici en experts gevraagd te reageren op deze initiatieven, met o.a. Lilianne Ploumen (PvdA), Arnout Hoekstra (Lijsttrekker SP Europees Parlement) en Pia Dijkstra (D66), en zal er ruimte zijn voor gesprek met het publiek.

Op naar betaalbare medicijnen!

 

Moderator van de avond: Sophie Derkzen.


Farma’s Other Futures
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10.50
Kaartje kopen

Inclusief één consumptie.

Deel dit evenement:

ONZE GASTEN

Klik hieronder op de klapvelden om meer te weten te komen over onze gasten:

Carla Hollak

Carla Hollak is internist in het Amsterdam UMC, locatie AMC, en hoogleraar erfelijke metabole ziekten. Na haar promotieonderzoek in de jaren 90 naar behandeling met kostbare enzymtherapie, belandde ze onvermoed in de wereld van de problematiek rond dure geneesmiddelen. Hollak is een voorvechter van meer en beter onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek door de academie. Vanuit haar visie adviseert ze overheidsorganen en is onder meer lid van de Advies Commissie Pakket van het Zorginstituut. Voor het opzetten van een Europees register voor patienten met de ziekte van Fabry ontving ze in 2018 een “parel” van ZonMW. De enorme prijsverhoging van het middel CDCA leidde in 2018 tot een initiatief om zelf geneesmiddelen te bereiden in de AMC apotheek. Ze is van mening dat artsen zich meer expliciet moeten bemoeien met de ontwikkelingen rond dure geneesmiddelen om medicijnen voor patienten toegankelijk en betaalbaar te houden. De Vriendenloterij heeft recent besloten deze initiatieven te ondersteunen.

Ella Weggen

Ella Weggen werkt op het programma Medicines That Matter. Ze lobbyt voor eerlijke toegang tot betaalbare medicijnen en wil de bewustwording over hoge medicijnprijzen en de toegevoegde therapeutische waarde van nieuwe medicijnen vergroten onder Nederlandse en Europese politici en beleidsmakers. Daarnaast pleit Ella voor voorwaarden aan publieke investeringen in medicijnen en maatschappelijke verantwoord licentiëren, en lobbyt ze voor ethisch testen van medicijnen in lage- en middeninkomenslanden. Ella heeft ruime ervaring met beleidsbeïnvloeding op het gebied van mondiale gezondheid in Nederland, bij de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze weet hoe de politiek werkt dankzij haar stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast heeft ze gewerkt op de afdeling Politieke Zaken van Amnesty International Nederland. Ook werkte ze vier jaar in het Europees Parlement in Brussel, waar ze verantwoordelijk was voor de landbouw- en voedselportefeuille. Ella studeerde politicologie en Public International Law in Amsterdam.

Kaartje kopen