Fascisme in Europa: feit of fictie?

Fascisme in Europa: feit of fictie?

In 2010 publiceerde Rob Riemen zijn fel bekritiseerde boek ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’. Hierin waarschuwt hij voor een fascistische herrijzenis in Europa. Ongehoord, vonden critici toentertijd, en vlakten zijn vermeende fascisme af tot populisme.  Nu, acht jaar later en vele boekvertalingen verder, reflecteert Riemen samen met onder anderen Europarlementariër Judith Sargentini op het Europa van vandaag. Is het fascisme aan het opleven of kan de extreemrechtse trend inderdaad afgedaan worden als populisme?

Sargentini startte in het Europees Parlement een artikel 7-procedure tegen Hongarije. Haar waarschuwing, onderbouwd met een lijvig onderzoeksrapport, werd gehoord. Het Parlement nam met een parlementaire meerderheid artikel 7 – een strafmaatregel voor lidstaten waar de democratie, de mensenrechten en de onafhankelijke rechtstaat wankelen – in acht.

Rob Riemen noemt Hongarije zonder pardon de eerste fascistisch lidstaat van de EU. Maar bewijst de Unie uiteindelijk niet dat zij wijzer is? Behoedt zij ons voldoende tegen mogelijke verrijzenissen van fascistische regimes? Wat vindt Sargentini van dit vraagstuk? Is er überhaupt sprake van een nieuw fascisme? En zo ja, wat betekent dat voor de Europese samenwerking?

ONZE GASTEN

Judith Sargentini, lid van het Europees Parlement namens GroenLinks. Startte de Artikel 7 procedure tegen het Hongarije van Orbán, waarvan ze in een lijvig onderzoeksrapport beargumenteert dat democratie, onafhankelijke rechtsstaat en mensenrechten onder druk staan.

 

Rob Riemen, oprichter en directeur van het gerenommeerde Nexus Insitituut. Auteur van onder meer ‘De Eeuwige Terugkeer van het Fascisme’.

 

 

 

Hubert Smeets, historicus,  journalist, medeoprichter van Raam op Rusland (kennis- en analyseplatform) en auteur van De wraak van Poetin; een boek waarin Smeets onder andere onderzoekt of het Rusland van Poetin onder de noemer ‘fascisme’ valt.

Foto: NRC

 

Aanvullende gasten zullen in de komende weken bekend worden gemaakt. 


Fascisme in Europa: feit of fictie?
Normale prijs: €12,99
CJP, studenten- of stadspas: €10,50
Kaartje kopen

 

Inclusief één consumptie.

 

Deel dit evenement:
Kaartje kopen