Frankrijk kiest

Een avond over de grote verrechtsing

Frankrijk kiest

Op zondag 10 april gaan de Fransen naar de stembus om een president te kiezen. Volgens de peilingen ziet het ernaar uit dat Emmanuel Macron – net als in 2017 – het in de tweede ronde tegen Marine Le Pen zal opnemen, maar ook de centrumrechtse Valérie Pécresse (van Les Républicains) en de extreemrechtse schrijver en polemist Éric Zemmour (Reconquête) maken nog een goede kans. De groep linkse kandidaten lijkt daarentegen al op voorhand uitgespeeld.

Politieke analisten weten het zeker: Frankrijk maakt een enorme ruk naar rechts en het is alleen nog de vraag hóeveel rechtser het zal worden. Op 5 april gaan we in Rode Hoed in gesprek met schrijvers, journalisten en Frankrijk kenners over deze stand van zaken, want wat speelt er in een maatschappij die zo’n nadrukkelijke afslag neemt?

Hoe komt het dat een politicus als Zemmour, die onlangs een boete kreeg voor het aanzetten tot rassenhaat, volgens de peilingen twaalf procent van de stemmen kan ontvangen? En wat is er met links aan de hand? Op die flank lijkt niemand de drempel van tien procent te halen. We blikken terug en passen het historische perspectief op de huidige ontwikkelingen. Met onze gasten zoomen we in op de erfenis van de zittende president en op de impact die de pandemie op de verkiezingen heeft.

 

 

Sprekers

Stefan de Vries

Journalist Stefan de Vries woonde ruim twee decennia in Parijs. Hij studeerde er aan de Sorbonne, ontmoette alle vier de presidenten van deze eeuw, deed ooit een gooi naar het burgemeesterschap van Parijs, werd er vader van een tweeling, schreef er een aantal boeken, en verloor er vele jaren met oeverloze discussies aan de zinc over politiek, het leven en de liefde. De Vries werd internationaal bekend door de verslagen voor vele media van de reeks aanslagen die het land in 2015 en 2016 in haar greep hield. Nog steeds onderhoudt hij een gepassioneerde en soms moeizame relatie met Frankrijk.

Hij is nu werkzaam als Europacorrespondent voor BNR Nieuwsradio en als correspondent in Nederland voor de Franse media Les Echos en BFMTV. Hij is daarnaast verwikkeld in een langlopend juridisch conflict met de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, tevens een van de presidentskandidaten. De details daarover hoort u op 5 april.

Wilco Versteeg

Wilco Versteeg is een fotograaf, schrijver en onderzoeker, gevestigd in Parijs en Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in visuele cultuur, hedendaagse documentaire- en conflictfotografie, evenals in het begrip fotografische waarheid. Wilco is genomineerd voor De Zilveren Camera en heeft onder meer gepubliceerd in Aperture, Extra, Rekto Verso, Katholiek Nieuwsblad, Trouw, Streven, KRO.

 

Christophe de Voogd

Christophe de Voogd (PhD) is historicus en hoogleraar aan het Institut d’Etudes Politiques van Parijs. Hij is voormalig directeur van de Franse Instituten in Den Haag en Amsterdam (Maison Descartes) en was adviseur van twee Franse ministers (Internationale Culturele Zaken, Cultuur en Onderwijs). Hij was ook (2013-2020) lid en vervolgens voorzitter van de Raad van Toezicht van het Europese Culturele Stichting (Amsterdam). Verder is hij voorzitter van de wetenschappelijke raad van de eerste Franse politieke denktank, de “Fondation pour l’innovation politique”, sinds 2018. Daarnaast becommentarieert hij regelmatig politieke kwesties in Franse en internationale media.

Sophie van Leeuwen 

Sophie van Leeuwen (1977) is een Nederlands-Franse journaliste. Van Leeuwen is gespecialiseerd in Franstalige delen van de wereld: Frankrijk, Brussel en Afrika. Sinds 2018 werkt ze voor BNR Nieuwsradio in Den Haag als politieke verslaggever waar ze o.a. wekelijks de politieke podcast Newsroom Den Haag maakt.

Hiervoor was Sophie freelance correspondente in Brussel voor BNR Nieuwsradio en RTL, Afrika reporter en werkte ze voor verschillende Franstalige media waaronder France 24 en Radio France Internationale. In 2014 maakte Sophie de documentaire Alphonse en de Grote Oorlog over haar overgrootvader Alphonse Froidure die in 1915 in de loopgraven stierf. In 2020 schreef ze samen met collega Laurens Boven het boek Stilte op het Binnenhof over de politiek aan het begin van de coronacrisis.

Brieuc-Yves (Mellouki) Cadat-Lampe

Brieuc-Yves (Mellouki) Cadat-Lampe is politicoloog en werkzaam als senior adviseur Cliëntenparticipatie en Democratische vernieuwing bij Movisie, het landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Zijn aandacht gaat vooral uit naar inclusieve burgerschap en Educación Popular(Paulo Freire). Mellouki was in Parijs acteur en bestuurslid van het intercultureel Antilliaans-Guyanees toneelgezelschap Théâtre de l’A.I.R. (Artistes Immigrés Réunis). In Nederland heeft Mellouki gespeeld bij de Nieuw Amsterdam van Rufus Collins. Bij Luc Opdebeeck (Formaat) volgde hij de opleiding Participatief drama (Theater of the Oppressed, Augusto Boal). Sinds 2017 is Mellouki jurylid van het Amsterdams Buurtfilmfestival (OBA/ Aimiro).

Elaine Michon

Elaine Michon werkt als zelfstandig literair agent voor schrijvers, illustratoren en uitgeverijen en is gespecialiseerd in buitenlandse rechten. Zij is in Frankrijk opgegroeid, tweetalig opgevoed door een Nederlandse moeder en een Franse vader, had daar onderwijs in het Frans en in het Duits en studeerde in Berlijn en Amsterdam, waar zij op dit moment woont. Naast haar werk is zij, als lid van Bewonerscommissie Kleine Die, aangesloten bij Red Amsterdam Noord, een bewonersplatform dat zich inzet om Noord leefbaar, humaan en eigenzinnig te houden. © Ineke Oostveen

Peter Vermaas (moderator)

Peter Vermaas is een Nederlandse journalist en schrijver. Hij is chef opinie van NRC Handelsblad. Van 2013 tot 2019 was Vermaas correspondent in Frankrijk voor NRC Handelsblad en NRC Next. Daarvoor was hij van 2009 tot 2012 correspondent in Zuid-Afrika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: