Het Discriminerende Algoritme

Hoe treden we op tegen de uitwassen van kunstmatige intelligentie?

Het Discriminerende Algoritme

 

De ‘sollicitatierobot’ van Amazon stelde vrouwelijke kandidaten stelselmatig achter. Google’s gezichtsherkenningssoftware herkende zwarte mannen dikwijls als gorilla’s. En zelfrijdende auto’s identificeren mensen met een donkere huidskleur minder vaak als ‘persoon’ dan mensen met een lichte huidskleur.

AI zit in een stroomversnelling. Haast elke dag wordt het gebruik van kunstmatige intelligentie verder geïntegreerd in ons leven. De term kunstmatige intelligentie – ook wel: Artificiële Intelligentie (AI) – refereert aan systemen die ‘intelligent gedrag’ vertonen door hun omgeving te analyseren en zelfstandig problemen op te lossen. Kortom: ze imiteren het denkvermogen van de mens. 

Nederlandse bedrijven zijn koploper in Europa op het gebied van kunstmatige intelligentie. BAM, Philips en Randstad werken bijvoorbeeld al aan AI-projecten die op korte termijn zullen worden geïntegreerd. Tegelijkertijd worden grote techbedrijven geconfronteerd met de tekortkomingen van AI, want – zo blijkt – machines zijn helemaal niet neutraal. 

Een recent onderzoek van de Raad van Europa stelde vast dat het gebruik AI onbedoeld kan leiden tot discriminatie. Zo worden zwarte vrouwen door gezichtsherkenningssoftware vaker aangezien voor een man en hebben de algoritmes die de politie gebruikt geleid tot etnische profilering. 

Moet de overheid ingrijpen om de samenleving te beschermen tegen de uitwassen van technologie? Hebben tech-giganten genoeg zelfregulerend vermogen om de problematiek zelf aan te pakken? Wie draagt de verantwoordelijkheid?

We praten erover met neuro-informaticus Sennay Ghebreab en AI-consultant Walter Diele.


Het Discriminerende Algoritme
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10.50
Kaartje kopen

Inclusief één consumptie.

Deel dit evenement:

Sprekers

Sennay Ghebreab

Sennay Ghebreab is neuro-informaticus aan de Universiteit van Amsterdam, hoofd sociale wetenschappen aan Amsterdam University College, en visiting fellow ‘diversiteit en inclusie’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Walter Diele

Walter Diele was director Innovation op het gebied van kunstmatige intelligentie bij Deloitte. Tegenwoordig is hij freelance AI-consultant en geeft hij workshops over hoe je Artificial Intelligence op een verantwoorde manier gebruikt.

Kaartje kopen