Hoe reageer je, als je kind zegt: ‘Ik ben te dik.’ Wuif je het weg of ga je over tot actie? Wat als je te nonchalant bent? Of het juist té serieus neemt? Misschien werkt de gekozen aanpak wel averechts?
Autonomie is één van de belangrijkste eigenschappen die je een kind kunt leren. Maar wat als je kind die autonomie gebruikt om zichzelf uit te hongeren? Hoe is het leven voor tieners die on– en offline worden geconfronteerd met gepolijste Fitgirl-lichamen, Kardashian-billen en gezondheidsfundamentalisten?
De eetstoornis van de 15-jarige Hille Steenhuis leidde zo vaak tot ruzie met haar vader Henk, dat hij voorstelde elkaar voortaan te mailen. Hun gesprekken zijn opgetekend in hun boek Hongerklop, een eerlijk verslag over wederzijds begrip en onbegrip.
Op deze avond duiden we, samen met Henk, Hille en andere ouders en kinderen, het fenomeen ‘eetstoornis’. Gezamenlijk blikken gezinnen terug op een lastige periode en delen ze hun verhaal op het podium. Over welke gesprekken en ruzies zij hebben gehad, waar ze het fout hadden, wat wel werkte en wat ze geleerd hebben. We bespreken de gevolgen van een eetstoornis op het gezin en onderzoeken hoe je als directe omgeving kunt reageren.
Jos Kooter, internist en werkzaam in VUmc, geeft maatschappelijke context aan het fenomeen: vanaf de geschiedenis van anorexia zo’n 2000 jaar geleden tot aan de invloed van social media. Wie heeft erover geschreven? Hoe is de tijdsgeest veranderd? En hoe komt het dat een mens zich zo laat overnemen door gedachtes over zichzelf?
Peter Henk Steenhuis schreef samen met zijn dochter Hille het boek ‘Hongerklop’. Sinds 1994 werkt hij als filosofieredacteur bij Trouw. Hij publiceert over kunst en filosofie en schreef eerder over de taalontwikkeling van zijn oudste zoon. Zijn boeken ‘Filosofie van het kijken’ en ‘Denken over dichten’ kwamen op de shortlist van de Socrates Wisselbeker. Hij schreef boeken met Hans Achterhuis, René Ten Bos, Marli Huijer, en René Gude, allen voormalige Denkers des Vaderlands. Hille Steenhuis schreef samen met haar vader Henk het boek ‘Hongerklop’, over haar eetstoornis en hun relatie. Zij wordt in maart 18 en doet dit jaar eindexamen VWO.
Jos Kooter is internist in Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hij begeleidt veel oudere meisjes met een eetstoornis. Hij was van 2003 tot 2006 chef-de-clinique en is sinds 2006 staflid. Als internist is hij voornamelijk betrokken bij acute patiëntenzorg en onderwijs voor studenten, co-assistenten en AIOS en werd zes keer docent van het jaar van het VUmc. Op de polikliniek ziet hij een bovengemiddeld aantal patiënten met een eetstoornis.
Daan Roovers is de moderator. Ze is Denker des Vaderlands, filosoof en docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker (Rode Hoed, Omroep Human) spreker en schrijver. In 2017 publiceerde ze ‘Mensen maken: een nieuw licht op opvoeden’ en in 2019 ‘Wij zijn de politiek’ (samen met Marc van Dijk). Daan probeert met filosofie grip te krijgen op kwesties van deze tijd. In een recent interview met Henk Steenhuis in Trouw onderzocht ze waarom jongeren steeds vaker gebukt gaan onder stress, studiedruk en streven naar perfectie.