Beeld: Arie Kievit, illustratie: Alexandra España, de Volkskrant
Elke dag wordt de politieke besluitvorming beïnvloedt door het onzichtbare werk van talloze lobbyisten, zowel op Europees, landelijk als lokaal niveau. Daarom duikt Daan Roovers samen met haar eerste gasten Eline Huisman en Ariejan Korteweg het Nederlandse lobbylandschap in. Hoe ziet Nederland als lobbyland eruit? Wat zijn hier de normen en waarden en hoe gaat de lobbypraktijk in zijn werk? Huisman en Korteweg brachten recent de herziene versie van hun boek Lobbyland uit.
We zoomen verder in aan de hand van de lobbypraktijken rondom het landbouwbeleid. Zo blijkt uit een artikel in de Volkskrant dat zowel de Rabobank, LTO Nederland en FrieslandCampina tijdens de formatie van Rutte III aanschoven bij formateur Rutte om hun wensen met betrekking tot het landbouwbeleid te bespreken. Aan de andere kant is het onterecht om te denken dat milieuorganisaties niets in de melk te brokkelen hebben, denk bijvoorbeeld aan Urgenda. Tijdens het tweede deel van de avond gaan een journalist, een wetenschapper en ervaringsdeskundigen uit het veld in gesprek over de invloed van lobby op het landbouwbeleid.
De avond wordt afgesloten met een gesprek over de gewenste toekomst van het Nederlandse lobbylandschap, want hoe maken we de lobbypraktijken in Nederland meer inzichtelijk?
Eline Huisman woont en werkt in Parijs als correspondent Frankrijk voor de Volkskrant. Voorheen werkte ze als freelance onderzoeksjournalist voor onder meer platform Investico. Samen met Ariejan Korteweg dook ze in de wereld van Lobbyland, waarover ze het gelijknamige boek schreven.
Ariejan Korteweg begon als journalist bij het Leidsch Dagblad. Sinds 1987 schrijft hij voor de Volkskrant. In Den Haag vatte hij belangstelling op voor lobby, parlementaire omgangsvormen en grensoverschrijdend gedrag: wat kan wel en niet in de politiek en hoe wordt dat gehandhaafd? Samen met Eline Huisman schreef hij Lobbyland.
Daniëlle Hirsch is sinds 2008 directeur van milieu- en mensenrechtenorganisatie Both ENDS. In de jaren ’90 werkte ze als internationaal consultant voor lokale overheden. Van Bangladesh tot Chili en Kazachstan, en voor de VN en de Wereldbank. Daniëlle is ‘fellow’ van de Donella Meadows Leadership Fellows Program en lid van de ABN Sustainability Advisory Board.
Prof. dr. Arco Timmermans is Bijzonder Hoogleraar Public Affairs bij het Instituut Bestuurskunde van de Faculteit Governance and Global Affairs in Den Haag. Zijn onderzoek richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda, belangenbehartiging door allerlei typen organisaties en groepen en de ‘ontvangende’ rol van overheidsorganisaties in het lobbyproces.
Albert Heller is geboren op het Groningse platteland en politiek verslaggever voor de Gelderlander. Hij schrijft al enkele jaren over stikstof, boeren en de toekomst van het platteland. Voor de Gelderlander en het ADdook hij onder meer in de lobby van grote bedrijven die geld verdienen aan de veehouderij.
Wytse Sonnema is hoofd public affairs en communicatie bij LTO Nederland. Voorheen heeft hij verschillende functies binnen het lobbyveld bekleed, waaronder ook bij milieu- en mensenrechtenorganisatie Both ENDS.
Daan Roovers is de moderator van de avond. Ze is filosoof en docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker en spreker (Rode Hoed, Human Broadcast), trainer en schrijver. Tussen 2019 en 2021 was ze Denker des Vaderlands van Nederland.