DIT PROGRAMMA IS GEANNULEERD – Inclusief herdenken

Wie herdenk jij?

DIT PROGRAMMA IS GEANNULEERD – Inclusief herdenken

DIT PROGRAMMA IS GEANNULEERD

In Amsterdam herdenken we ieder jaar. Sommige herdenkingen zijn bekend en groot, andere kleiner en onbekend. En weer veel herdenkingen bestaan helemaal nog niet. De alliantie Wij zijn Amsterdam wil samen herdenken – met iedereen in de stad – en verzamelt daarom verhalen van Amsterdammers.

We praten op deze eerste avond met Amsterdammers en experts over waarom we herdenken. Hoe is herdenken ontstaan en moet herdenken vandaag de dag anders? Kunnen verschillende vormen naast elkaar bestaan en wat willen Amsterdammers eigenlijk herdenken? Een avond waarop we dieper ingaan op vragen rondom inclusief herdenken met onder andere Minka Bos, algemeen directeur van Stichting In mijn Buurt en Aspha Bijnaar, directeur van platform Musea Bekennen Kleur. De avond wordt gemodereerd door historicus en schrijver Lara Nuberg.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Wij zijn Amsterdam, een alliantie die verhalen over de verborgen geschiedenis van Amsterdam verzamelt en aan het licht brengt. Wij zijn Amsterdam bundelt de verzamelde verhalen van Amsterdammers momenteel in een boek dat 27 juni aan de stad, en in de Rode Hoed, wordt gepresenteerd.

Minka Bos is oprichter en directeur van Stichting In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting. Zij is schrijver, denker en ontwikkelaar. Bos ontwikkelde de onderwijsmethode ‘Leren door Ontmoeting’ waarin oud en jong elkaar ontmoeten en de jongeren de verhalen van de oude generatie leren doorvertellen als nieuwe Erfgoeddragers. Verhalen over ons koloniale verleden, over migratie en over de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Marieke Zwaan

 

 

 

Dr Aspha Bijnaar is onafhankelijk onderzoeker, onafhankelijk adviseur, schrijfster, conceptbedenker, conceptontwikkelaar, directeur van stichting Musea Bekennen Kleur en directeur van stichting EducatieStudio. Bijnaar heeft als onderzoeker gewerkt aan diverse wetenschappelijk publicaties, tentoonstellingen en lespakketten op het gebied van (erfgoed van) slavernij, de erfenis van slavernij en WO2.

 

Lara Nuberg schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis en identiteit. Ze publiceerde meerdere opiniestukken over herdenken en herinneringscultuur, o.a. in het Parool en de Volkskrant. In 2021 verscheen bij Rose Stories haar boek In haar voetsporen dat ze schreef in samenwerking met de Indonesische schrijfster Lala Bohang. Momenteel werkt Lara bij Das Mag aan haar debuutroman.

Foto: Yara Jimmink


DIT PROGRAMMA IS GEANNULEERD – Inclusief herdenken
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13

Inclusief gratis drankje

Deel dit evenement:
Kaartje kopen