IT’S THE FOOD, MY FRIEND! #1

Meebewegen met klimaatverandering, bodemdaling en water

IT’S THE FOOD, MY FRIEND! #1

Nederland staat opnieuw voor enorme waterstaatkundige uitdagingen. Daarbij komt ook onze voedselproductie in de knel, niet alleen door droogte, maar ook door bodemdaling, verzilting, heftiger weer en structurele opwarming.

Hoe passen we ons aan? Alleen door dijken te verhogen of ook door mee te bewegen en van de nood een deugd te maken? Denk aan zoutwaterlandbouw en droogte-resistente gewassen. Hoe verzorgen en behouden we draagvlak voor de noodzakelijke aanpassingen? In het veenweidelandschap van het Groene Hart en Friesland daalt de bodem steeds verder, ten koste van landbouw, huizen en klimaat. Valt dit karakteristieke landschap nog te redden?

Dirk Sijmons

Sprekers:
Landschapsarchitect Dirk Sijmons over Nederland Waterland: historie en perspectieven. En geoloog van Deltares en Universiteit Utrecht Gilles Erkens over het Veenweidelandschap onder druk: de bodem daalt ten koste van landbouw, huizen en klimaat. Valt dit landschap nog te redden?

Hilde Niezen

 

Met reactie van Hilde Niezen, wethouder Gouda, voorzitter Platform Slappe Bodem, initiatiefnemer van het Kenniscentrum over Bodemdaling in het Groene Hart en Sjaak Hoogendoornmelkveehouder in Noord Holland.

 

Moderator: Felix Rottenberg.

 

Editie #1
Maandag 11 februari 2019: Meebewegen met klimaatverandering, bodemdaling en water.

Editie #2
Maandag 18 maart 2019: De grondmarkt frustreert duurzame voedselproductie; hoe creëren we ruimte voor biodiversiteit en jonge boeren?

Editie #3
Maandag 8 april 2019: Voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk

Editie #4
Maandag 6 mei 2019: Een nieuwe voedselcultuur: ‘vegan’ en ‘leefstijlgeneeskunde’ en hun invloed op ons voedsel(land)schap

 

Koop een passe-partout en betaal maar €37 voor 4 edities ipv €52

Organisatie: Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Bert van Ruitenbeek, Bureau Ecominds i.s.m. de Rode Hoed

Bekijk de seriepagina It’s the food, my friend!

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: