It’s The Food, My Friend!

#1 | Naar een klimaatneutrale landbouw in 2050

It’s The Food, My Friend!

Op weg naar een fossielvrij en gezond voedselsysteem

 

We leven in tijden van ‘fake news’, polarisatie en doortikkende ecologische tijdbommen.

De klimaatcrisis, de stikstofcrisis, de biodiversiteitscrisis en de snel veranderende internationale verhoudingen dwingen ons tot actie en een integrale benadering voor een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem. De Green Deal van de Europese Commissie mikt op een klimaatneutraal continent in 2050, en elke winst op dit tijdschema kan helpen.

Deze doelen moet worden bereikt in tijden waarin de democratie hapert, de kloof tussen arm en rijk groeit en het vertrouwen in de wetenschap slinkt. Waar komt de kracht voor vernieuwing vandaan? Uit de Green Deal of juist meer van onderop?

De centrale vraag: Wat hebben de aarde, de mensheid en de boeren nodig voor een leefbare toekomst?. Vanuit die vraag gaan we in een tweeluik de hoofdthema’s rond landbouw en voeding langs. Met als leidraad gezondheid van bodem, gewassen, dier en mens.

#1 | Naar een klimaatneutrale landbouw in 2050

Tijdens de eerste avond van het tweeluik It’s The Food, My Friend! 2020 maken we de tussenbalans op. We hebben nog maximaal dertig jaar voor een transitie naar een fossielvrij landbouw- en voedselsysteem. Een enorme opgave. Maar de landbouw kan helpen dit doel te realiseren.

Wat zijn de milieudoelen voor de landbouw en hoe ver zijn we? Wat is de stand van ons land wat betreft klimaat, stikstof, bodemdaling en biodiversiteit? Hoe ziet een klimaatneutrale landbouw er uit? En wat hebben boeren hiervoor nodig van burgers, bedrijven, banken en overheden?

 

Moderator

Felix Rottenberg

Organisatie

Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu

Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds

Mediapartner

foodlog.nl

Partners

Slow Food Youth Network (SFYN)

Transitiecoalitie Voedsel


It’s The Food, My Friend!
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €8
Kaartje kopen

Inclusief een gratis kopje koffie of thee voorafgaand aan het programma

Deel dit evenement:

Sprekers

Prof. Rogier Schulte

Prof. Rogier Schulte (WUR) gaat een overzicht geven van hoopgevende initiatieven.

Frederike Praasterink

Frederike Praasterink is lector Future Food Systems bij HAS Den Bosch

Dirk Duijzer

Dirk Duijzer is werkzaam bij de Rabobank en Topsector Agro&Food.

Kaartje kopen