Kalifaatkinderen #1: Ouders aan het woord

Over de toekomst van jihadisme in Nederland

Kalifaatkinderen #1: Ouders aan het woord

Alhoewel de Islamitische Staat zo goed als verslagen is in Syrië en Irak, laten de verschillende aanslagen in Europese steden zien dat jihadisme nog steeds een bedreiging vormt voor onze veiligheid. De recente arrestatie van een grote groep moslimextremisten in Arnhem en Rotterdam, die volgens het Openbaar Ministerie een aanslag aan het voorbereiden was, heeft de discussie over het radicaliseringsbeleid op de agenda gezet. Rode Hoed, i.s.m. Argan, lanceert daarom in het voorjaar de serie Kalifaatkinderen over de toekomst van jihadisme in Nederland.

Tijdens het eerste deel van deze serie gaan we in gesprek met familieleden van Syriëgangers. We bespreken de toekomst van hen en de in het oorlogsgebied opgegroeide kinderen. Hoe is het ze de afgelopen 5 jaar vergaan? Wat kunnen we leren van hun ervaringen? Hoe schatten zij de kans van de terugkomst van het extremistische gedachtegoed in Nederland in?

We spreken met de vader van Laura H. Zijn dochter vertrok met haar man naar het IS-gebied en keerde een jaar later alleen met haar kinderen terug naar Nederland. Thomas Rueb, winnaar van de Tegelpublieksprijs en werkzaam bij het NRC Handelsblad, schreef een boek over haar verhaal.  Ook gaan we tijdens deze avond in gesprek met journalist en documentairemaker Sinan Can over de kinderen die nog steeds in Syrië en Irak verblijven. Hij reisde samen met Houssein, wiens halve gezin zich aansloot bij het Kalifaat, af naar Syrië om de documentaire De verloren kinderen van het Kalifaat te maken. Bovendien spreken we met een ex-Syriëganger. Wat betekende zijn vertrek voor zijn familie?

Bekijk ook de tweede aflevering op 25 maart:
Kalifaatkinderen #2: Terugkeer en Veiligheid.

Koop beide programma’s voor €20 

Kalifaatkinderen is een tweeluik van Rode Hoed in samenwerking met Stichting Argan.

(C) Illustratie door Sebe Emmelot

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

ONZE GASTEN

Eugene H. 

Eugene H. is de vader van Laura H. Zij is een jonge vrouw die in 2015 naar Syrië vertrok en een jaar later terugkeerde naar Nederland.

Thomas Rueb

Thomas Rueb is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won met zijn boek Laura H. de NRC Boekenwedstrijd 2018. Het boek gaat over Laura H. uit Zoetermeer die terugkeerde uit het Kalifaat.

Foto: Willemieke Kars

Joël Voordewind

Joël Voordewind is al 12 jaar actief in de Tweede Kamer. Sinds 2006 is hij Kamerlid voor de ChristenUnie. Voordewind studeerde politicologie en internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft ontwikkelingshulp gedaan in Brazilië en Irak. Momenteel heeft hij als lid van de Tweede Kamer de portefeuilles Asiel en Immigratie, Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, Jeugdzorg, Primair en Voortgezet onderwijs en Media onder zijn hoede.

Sinan Can

Sinan Can is documentairemaker, journalist en programmamaker. Hij werkte als onderzoeksjournalist voor onder andere het televisieprogramma Zembla van de VARA. Hij reisde met Houssein, een vader wiens dochter een Syriëganger is, af naar het vergane Kalifaat.

Houssein

Houssein is een Marokkaans-Nederlandse vader en zag zijn halve gezin naar IS-gebied vertrekken. Hij heeft er niets aan kunnen doen. Hij reisde met journalist Sinan Can naar Syrië, op zoek naar zijn dochter en kleinkinderen. Zij zitten vast in een Koerdische gevangenis.

Amy-Jane Gielen

Amy-Jane Gielen is politicoloog en onderzoeker. Haar specifieke expertise ligt op het terrein van radicalisering, waar zij al ruim een decennium in verschillende rollen wetenschap, beleid en praktijk op dit thema combineert. Zij promoveert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam op de effectiviteit van antiradicaliseringsbeleid . Ze heeft gewerkt voor het Radicalisation Awareness Network van de Europese Commissie waar ze o.a. verantwoordelijk was voor de werkgroep over Syriëgangers. Tot slot heeft zij ook familieondersteuning aan enkele ouders van Syriëgangers geboden en begeleidde zij jonge vrouwen die op weg naar Syrië zijn tegengehouden. Daardoor kent zij de praktijk van binnenuit.

 

Annebregt Dijkman

Annebregt Dijkman is zelfstandig onderzoeker en adviseur op het gebied van radicalisering en gewelddadig extremisme. Ze is opgeleid als docent islam en organisatie-antropoloog. Haar focus ligt op de professionalisering van het werken met radicalisering, zowel binnen als buiten de overheid. Ze is tevens auteur van het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Over inclusieve journalistiek, dat ze samen schreef met onderzoeksjournalist Zoe Papaikonomou.

Ex-Syriëganger

In 2013 is hij naar Syrië vertrokken, omdat hij dat beschouwde als zijn religieuze plicht. Hij wilde vrijwilligerswerk doen in Syrië, maar werd gedwongen deel te nemen aan een trainingskamp. Na zijn terugkeer in Nederland in 2014 is hij opgepakt en veroordeeld. Uiteindelijk heeft hij ongeveer 200 dagen vastgezeten op de terroristenafdeling (zijn naam wordt vanwege privacy redenen niet genoemd).