Kalifaatkinderen #2: Terugkeer en Veiligheid

Kalifaatkinderen #2: Terugkeer en Veiligheid

Alhoewel de Islamitische Staat zo goed als verslagen is in Syrië en Irak, laten de verschillende aanslagen in Europese steden zien dat jihadisme nog steeds een bedreiging vormt voor onze veiligheid. De recente arrestatie van een grote groep moslimextremisten in Arnhem en Rotterdam, die volgens het Openbaar Ministerie een aanslag aan het voorbereiden was, heeft de discussie over het radicaliseringsbeleid op de agenda gezet. De Rode Hoed, i.s.m. Argan, lanceert daarom in het voorjaar de serie Kalifaatkinderen over de toekomst van Jihadisme in Nederland.

In het eerste deel hebben we gesproken met de families van Syriëgangers en geleerd van hun ervaringen omtrent radicalisering. Tijdens dit tweede deel kijken we naar de huidige staat van radicalisering en veiligheid in Nederland: hoeveel gevaar vormen de terugkerende Syriëgangers? Betekent het veroveren van de IS bolwerken een afname van radicalisering in Nederland? Of moeten we ons als burgers zorgen maken over ‘home grown’ Jihadisme? Welke trends identificeren experts en welke aanpak is duurzaam?

We zoeken naar antwoorden op deze vragen met onder anderen Ferry van Veghel. Hij is landelijk coördinerend officier van justitie voor de aanpak van terrorisme. Sinds 2013 is hij in dienst bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Yassin Elforkani is imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Hij zal spreken over de mate waarin het geradicaliseerde gedachtegoed nog leeft. Dr. Mr. Fiore Geelhoed is onderzoeker aan Erasmus Universiteit Rotterdam en doet onderzoek naar de bekering tot en radicalisering in de islam.

Bekijk ook de eerste aflevering:
Kalifaatkinderen #1: Ouders aan het woord

Koop beide programma’s voor €20

Kalifaatkinderen is een tweeluik van Rode Hoed in samenwerking met Stichting Argan.

(C) illustratie door Sebe Emmelot


Kalifaatkinderen #2: Terugkeer en Veiligheid
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50
Kaartje kopen

Inclusief één consumptie in de pauze.

 

Bekijk ook de eerste aflevering:
Kalifaatkinderen #1: Ouders aan het woord

Facebookevent

Deel dit evenement:

ONZE GASTEN

Ferry van Veghel

Ferry van Veghel is landelijk coördinerend officier van justitie voor de aanpak van terrorisme. Sinds 2013 is hij in dienst bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Yassin Elforkani

Yassin Elforkani is imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Hij zal spreken over de mate waarin het geradicaliseerde gedachtegoed nog leeft.

Fiore Geelhoed

Dr. Mr. Fiore Geelhoed is onderzoeker aan Erasmus Universiteit Rotterdam en doet onderzoek naar de bekering tot en radicalisering in de islam.

Kaartje kopen