Kalifaatkinderen #2: Terugkeer en Veiligheid

Kalifaatkinderen #2: Terugkeer en Veiligheid

Alhoewel de Islamitische Staat zo goed als verslagen is in Syrië en Irak, laten de verschillende aanslagen in Europese steden zien dat jihadisme nog steeds een bedreiging vormt voor onze veiligheid. De recente arrestatie van een grote groep moslimextremisten in Arnhem en Rotterdam, die volgens het Openbaar Ministerie een aanslag aan het voorbereiden was, heeft de discussie over het radicaliseringsbeleid op de agenda gezet. De Rode Hoed, i.s.m. Argan, lanceert daarom in het voorjaar de serie Kalifaatkinderen over de toekomst van Jihadisme in Nederland.

In het eerste deel hebben we gesproken met de families van Syriëgangers en geleerd van hun ervaringen omtrent radicalisering. Tijdens dit tweede deel kijken we naar de huidige staat van radicalisering en veiligheid in Nederland: hoeveel gevaar vormen de terugkerende Syriëgangers? Betekent het veroveren van de IS bolwerken een afname van radicalisering in Nederland? Of moeten we ons als burgers zorgen maken over ‘home grown’ Jihadisme? Welke trends identificeren experts en welke aanpak is duurzaam?

We zoeken naar antwoorden op deze vragen met onder anderen Ferry van Veghel. Hij is landelijk coördinerend officier van justitie voor de aanpak van terrorisme. Sinds 2013 is hij in dienst bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Yassin Elforkani is imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Hij zal spreken over de mate waarin het geradicaliseerde gedachtegoed nog leeft. Dr. Mr. Fiore Geelhoed is onderzoeker aan Erasmus Universiteit Rotterdam en doet onderzoek naar de bekering tot en radicalisering in de islam. Jelle van Buuren is expert op het gebied van radicalisering en terrorisme. De terugkeer van geradicaliseerde jongeren en de bijbehorende veiligheidsrisico’s heeft hij veelvuldig verkend. Dr. Elanie Rodermond is universitair docent aan de VU bij de afdeling Criminologie en verricht sinds een aantal jaren onderzoek naar de levensloop van daders en verdachten van terroristische en extremistische misdrijven.

KIJK HIER HET PROGRAMMA TERUG

Kalifaatkinderen is een tweeluik van Rode Hoed in samenwerking met Stichting Argan.

(C) illustratie door Sebe Emmelot

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

ONZE GASTEN

Ferry van Veghel

Ferry van Veghel is landelijk coördinerend officier van justitie voor de aanpak van terrorisme. Sinds 2013 is hij in dienst bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Yassin Elforkani

Yassin Elforkani is imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Hij zal spreken over de mate waarin het geradicaliseerde gedachtegoed nog leeft.

Fiore Geelhoed

Dr. Mr. Fiore Geelhoed is onderzoeker aan Erasmus Universiteit Rotterdam en doet onderzoek naar de bekering tot en radicalisering in de islam.

Jelle van Buuren

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden, expert op het gebied van radicalisering en terrorisme. De terugkeer van geradicaliseerde jongeren en de bijbehorende veiligheidsrisico’s heeft hij veelvuldig verkend. Als onderzoeker heeft hij zich ook bezig gehouden met complottheorieën die volgens hem een soort sociale kritiek zijn van mensen die zich vervreemd van of bedrogen voelen door het politieke establishment. Daarnaast heeft hij aan de Vrije Universiteit onderzoek gedaan over de ethische uitdagingen van de publieke en private sector.

Elanie Rodermond

Dr. Elanie Rodermond is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam (afdeling Criminologie) en als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Zij promoveerde in 2018 aan de VU op een onderzoek naar re-integratie van voormalig gedetineerde vrouwen. Sinds een aantal jaren verricht zij daarnaast onderzoek naar de levensloop van daders en verdachten van terroristische en extremistische misdrijven.