fbpx

Kansengelijkheid: wie is verantwoordelijk?

Kansengelijkheid: wie is verantwoordelijk?

Dat niet ieder kind dezelfde kansen krijgt, weten we inmiddels: waar je wieg staat, maakt uit. Maar wie is er verantwoordelijk om te zorgen dat alle kinderen gelijke kansen hebben? Wie moet hen die kansen geven? Is dit een taak voor scholen en (vaak overbelaste)  docenten? Of moeten ouders gewoon meer hun best doen? En wie betaalt de kosten voor het organiseren van allerlei extra activiteiten en projecten – is dat een taak van de staat of moeten liefdadigheidsinstellingen meebetalen?

Het Prinsjesdagdebat 2022 gaat over kansengelijkheid. Over verantwoordelijkheid hebben én nemen binnen het onderwijs, het bedrijfsleven, de politiek en de wereld van liefdadigheid. Wat vinden de verschillende partijen van kansengelijkheid? Wat is de ervaring van leraren met allerlei organisaties in de klas die kinderen moeten helpen? En hoe kijkt het bedrijfsleven naar dit thema? Als een ver-van-hun-bed-show óf een maatschappelijke opgave waarvoor ze, samen met de overheid verantwoordelijkheid dragen? En die overheid, wat doet die eigenlijk naast het opstellen van beleidsnota’s?

Debatteer mee met onder anderen Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop, leraar van het jaar ’18- ’19 Lucelle Comvalius en Dorine Manson van de Postcodeloterij, directeur Fonds 21 Henk Christophersen, gemeenteraadslid van D66 in Amsterdam Ilana Rooderkerk, bestuurder Nuovo Scholengroep Muriëlle van der Voort en schoolleider van de Waalse School Petra van der Meer.

Dit is een programma van het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid en Burgerschapsonderwijs

 

Dorine Manson is Managing Director van de Nationale Postcode Loterij. Zij werkte van 1993 tot 2022 bij PriceWaterhouseCoopers als consultant en manager subsidieadviseurs en stapte vervolgens over naar de gemeente Amsterdam, eerst als hoofd Economische Ontwikkeling en later als directeur Economische Zaken. In 2010 maakte zij de overstap naar de goede doelen sector als directeur en later bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, een organisatie met enkele honderden betaalde medewerkers en ruim 13.000 vrijwilligers. Dorine Manson is bij de Postcodeloterij en Vriendenloterij verantwoordelijk voor de afdelingen Public Affairs, Goede Doelen, In- en Externe Communicatie, Legal & Risk Management, Informatiebeveiliging en is contactpersoon voor de Ondernemingsraad.

Habtamu de Hoop is geboren in Addis Abeba in Ethiopië, maar een Fries in hart en nieren. Van jongs af aan is hij maatschappelijk betrokken: van debatwedstrijden tot speeches over de vluchtelingenstroom, Habtamu is niet bang om zich uit te spreken. Zo sprak hij afgelopen zomer in Leeuwarden nog bij de Black Lives Matters demonstraties. In 2017 werd hij het jongste raadslid van de gemeente Súdwest-Fryslân, naast zijn werk als presentator van het jeugdprogramma NTR Het Klokhuis. Dit maakt dat hij als geen ander in staat is om ingewikkelde materie simpel uit te leggen aan de mensen die hij wil vertegenwoordigen. Als raadslid ziet hij dat we steeds minder zekerheden hebben en vooral zijn eigen generatie de afgelopen jaren keihard wordt geraakt. Een betaalbare woning, een vast contract of een goeie leraar voor de klas: Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend, net als het idee dat jongeren het beter krijgen dan hun ouders.

Stephanie Hottenhuis is CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van KPMG. Stephanie is lid van de Global Board van KPMG International en voorzitter van de Quality, Risk Management and Reputation Committee van de Global Board en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het leiden van professionele dienstverleners. Voorheen was ze lid van de Global Board of Directors van Arcadis N.V., waar ze verantwoordelijk was voor meerdere regio’s, voor fusies en overnames en integratie van grote business units en de wereldwijde accounts van het bedrijf. Ze wordt gewaardeerd om haar sociale focus en bindende leiderschapsstijl. Stephanie haalde haar masters in bedrijfscommunicatie en Engels, en studeerde aan INSEAD, de London School of Economics en Singularity University op het gebied van leiderschap, bestuur, risicobeheer, ontwikkelingen in corporate governance-codes en digitale economische modellen. Ze is betrokken bij verschillende organisaties die opkomen voor gelijke kansen.

Henk Christophersen is sinds 2020 Algemeen Directeur van FONDS 21, een ondernemend en betrokken fonds dat door het steunen van projecten een positieve bijdrage wil leveren aan de samenleving van nu. De naam Fonds 21 onderstreept het profiel: focus op de actualiteit en de samenleving van de 21e eeuw. Het beleid van het fonds richt zich op drie pijlers: Kunst & Cultuur, Jongeren & Maatschappij en Kunst & Educatie. Met een jaarlijks donatiebudget van € 11 miljoen steunt het kunstprojecten én projecten die de maatschappelijke kansen van jongeren (12-30 jaar) verbeteren, steeds met dezelfde insteek: betekenis toevoegen aan onze samenleving.


Kansengelijkheid: wie is verantwoordelijk?
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13,50
Kaartje kopen

Inclusief drankje

Deel dit evenement:
Kaartje kopen