Macht van de Tegenkracht

de opstandige Nederlander/Vlaming

Macht van de Tegenkracht

450 jaar na het begin van de Tachtigjarige oorlog gaan we in deze serie op Nederlands en Vlaams zelfonderzoek. Waarom is dit conflict nog steeds zo belangrijk? In Nederland het kerkasiel rondom het #Kinderpardon of de anti-Zwarte Pietdemonstratie bij Dokkum, en in België stRaten-generaal of het burgerplatform voor de opvang van niet-erkende migranten. Hoe verzet jij je tegen de norm? Kom je in opstand tegen de macht?

Kritisch zijn op de status quo zien we als een belangrijk onderdeel van een gezonde democratie. Maar hoe groot is de ruimte voor tegengeluid tegenwoordig? Welke middelen hebben we om burgerlijk ongehoorzaam te zijn? En zijn we nog wel bereid om in actie te komen, of blijft het bij stemmen en online petities tekenen? Wat is anno 2018 een geslaagde opstand? Is de openbare orde synoniem geworden voor de status quo? En staan onze vrijheden onder druk?

Met gasten uit België en Nederland gaan we op zelfonderzoek over democratie, autonomie en tegen de stroom in zwemmen. We schijnen ons eigentijdse licht op centrale ideeën van de Tachtigjarige Oorlog: nationalisme, zelfbeschikking en tolerantie. Wat betekenen die in 2018? Voor Nederlanders én Belgen. Rode Hoed en deBuren houden elkaar een spiegel voor en bevragen de paradoxen van de geschiedenis.

Macht van de Tegenkracht is onderdeel van de reeks BUREN IN OPSTAND. De aftrap van deze reeks vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis, in en in samenwerking met het Rijksmuseum, waar de tentoonstelling 80 jaar Oorlog van 12 oktober 2018 tot 20 januari 2019 te zien is. Bekijk de hele serie hier.

De gastsprekers van deze avond zijn Ivana Ivkovic, Stephanie Archangel, Manu Claeys en Paul Abels. De avond wordt geleid door Sophie Derkzen.

 

Gasten deze avond:

 

Ivana Ivkovic is in 1974 geboren in Belgrado, Joegoslavië en woont sinds 1993 in Nederland. Na haar studie filosofie in Tilburg werkte ze aan de Katholieke Universiteit Brussel en de Universiteit van Tilburg, waar ze momenteel haar dissertatie op het gebied van politieke filosofie voorbereidt. Ivana combineert academische werkzaamheden met publieke activiteiten: ze schrijft voor onder andere Filosofie Magazine over politiek en maatschappij, modereert debatten, doet live-interviews en geeft cursussen. Met haar eigen bureau NoWishfulThinking – een bureau voor eigentijdse filosofie, heeft ze in 2011 haar publieksactiviteiten gebundeld met als missie filosofie brengen bij een breed publiek. Volgens Ivana verdient de filosofie een plaats in het publieke leven omdat het ons stil helpt staan bij wat ons echt te denken geeft.

Stephanie Archangel heeft sociologie gestudeerd aan de UvA en is junior conservator bij de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Voorheen was ze projectleider bij het Joods Historisch Museum, het Amsterdams 4 en 5 mei comité, Museum het Rembrandthuis en het Amsterdam Museum. Binnen het Rijksmuseum is Stephanie bij projecten betrokken als Document Nederland en de Nacht van de Geschiedenis en maakt ze zich sterk om vanuit de collectie een vertaalslag te maken naar hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast werkt ze aan een terminologie project, waarin het Rijksmuseum kritisch kijkt naar bestaande titels en beschrijvingen van zijn collectie.

 

 

Manu Claeys is geboren in 1964 in Brugge maar groeide op in Knokke-aan-Zee. Hij studeerde Germaanse Filologie aan de KULeuven en volgde daar vervolgens een postgraduaat Antropologie. Ook heeft hij een Master in English gevolgd aan de University of Minnesota. Van 1987 tot en met 1988 heeft hij in de Verenigde Staten gewoond en sinds 1991 woont en werkt hij in Antwerpen met zijn gezin. Claeys is publicist en activist. In 2005 lanceerde hij voor en vanuit het Antwerpse bewonerscollectief stRaten-generaal een alternatief voor de Oosterweelverbinding. En sindsdien voert hij – samen met vele Antwerpenaren – succesvol oppositie tegen deze geplande snelweg door Antwerpen.

 

Paul Abels is bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services, verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Daarnaast was hij werkzaam bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. In zijn oratie begin 2018 stelde hij kritische vragen over de veranderende verhoudingen tussen politiek en diensten in de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. In het kader van het referendum over deze ‘sleepwet’, afgedwongen door vijf studenten, speelde Abels een actieve rol in het maatschappelijk debat.

Younes van den Broeck alias Spitler is rapper en beeldend kunstenaar en thuis in de wereld van street art. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in woord en beeld en zijn teksten zijn soms rauw, soms verpakt in humor en altijd recht voor de raap. Zijn kunst – in alle vormen – is meestal maatschappijkritisch.
Beeld Marianne Hommersom

 

 

 

Vicky Francken is dichter en vertaler. Ze studeerde Frans en Vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht en haar gedichten werden gepubliceerd in onder meer Hollands Maandblad, Revisor, Tirade en Het Liegend Konijn. Haar debuutbundel Röntgenfotomodel verscheen in 2017 bij de Bezig Bij. De bundel werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs en won de Jo Peters Poëzieprijs 2018.
Beeld Marianne Hommersom

 

 

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Over de serie:

Buren in opstand – De erfenis van de Tachtigjarige Oorlog

In deze serie gaan we op Nederlands en Vlaams zelfonderzoek. We schijnen ons eigentijdse licht op centrale ideeën van de Tachtigjarige Oorlog: nationalisme, zelfbeschikking en tolerantie. Wat betekenen die in 2018? Voor Belgen? Voor Nederlanders? De Rode Hoed en deBuren houden elkaar een spiegel voor en bevragen de paradoxen van de geschiedenis. Aftrap van de reeks vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis, in en in samenwerking met het Rijksmuseum.

We organiseren deze serie in samenwerking met: