fbpx

Mannen huilen niet

De Mentale Crisis onder Mannen

Mannen huilen niet

Oud-militair Anton Nootenboom en Nathan Vos gaan openhartig in gesprek over mentale gezondheid onder mannen en waarom zij aandacht blijven vragen voor deze problematiek.

In Nederland brengen ruim twee keer zoveel mannen als vrouwen zichzelf om het leven. Maar vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief. Hoewel het één niet per se met het ander te maken heeft, lijkt de correlatie helder: mannen zoeken geen hulp.

De Nederlandse oud-militair Anton Nootenboom vertelt in zijn nieuwe boek openhartig over zijn drie missies naar Afghanistan en de daarbij opgelopen mentale problemen. Net als veel collega’s worstelde Anton na zijn missies een langere tijd met zijn mentale gezondheid. Hij merkte dat het voor veel militairen moeilijk was om over hun problemen te praten. Dat moest veranderen, vond Anton. Hij wilde aandacht voor het probleem creëren door iets bijzonders te doen: een tocht van bijna 3000 km door Australië op blote voeten. De weerbaarheid die Anton toen in zichzelf ontdekte, zorgde voor een grote ommekeer in zijn mentale gezondheid.

Ook Nathan Vos, schrijver en journalist, is met dit thema bezig. Nadat zijn broer in 2015 door suïcide overleed, boog Nathan zich – na het eerste verdriet – over de vraag hoe ogenschijnlijk gelukkige mannen zo in de put kunnen raken. Het onderzoek leidde tot het boek ‘Man O Man’, de documentaire ‘Man in de Knoop’ (met Frans Bromet) en een TedxTalk: How to keep fantastic men alive.

Onder masculiniteit wordt vaak verstaan dat je als man sterk moet zijn. Anton en Nathan denken hier compleet anders over door hun persoonlijke ervaring. Hoe keren we het tij en creëren we een klimaat waarin het man zijn niet alleen maar draait om de stereotypes?

Nathan Vos is schrijver, journalist, spreker en creatief strateeg bij een uitgeverij. Eerder was hij hoofdredacteur van Zin Magazine en werkte hij voor De Telegraaf, Het Parool en De Wereld Draait Door. Hij schreef in 2017 het boek Man o Man en stelde in 2015 de bundel De beste jaren komen nu samen.

 

 

 

 

Anton Nootenboom diende tien jaar in het Nederlandse leger en ging driemaal op missie naar Afghanistan. Na zijn tijd bij Defensie vertrok hij naar Australië en ging daar als bouwvakker aan de slag. Om zijn opgelopen depressie te lijf te gaan besloot hij in 2019 de Mount Everest in Nepal op blote voeten te beklimmen, gevolgd door een wandeling van 3000 kilometer dwars door Australië, ook op blote voeten. Hiermee vestigde hij twee wereldrecords én overwon hij zijn mentale problemen.

 

 

 

Jens van Tricht is idealist, feminist en de directeur van Stichting Emancipator. Al jaren zet hij zich in voor het doorbreken van (schadelijke) gendernormen en voor mannenemancipatie. Met zijn stichting richt Jens zich op het stimuleren van zorgzame mannelijkheid en het voorkomen van gewelddadige mannelijkheid. Iedereen heeft namelijk een wereld te winnen bij mannenemancipatie, ook mannen zelf. Als wij mannen leren kwetsbaar te zijn en leren te mogen huilen, maken wij mannen weer meer mens en dat is goed voor echt iedereen.

Winston Bergwijn beter bekend als Winne, is een Rotterdamse rapper. Hij staat momenteel onder contract bij het het platenlabel TopNotch. Onlangs opende hij zijn eigen sportschool.

 

 

 

 

Elisabeth (Liesbeth) Staats is een Nederlands journaliste en presentatrice. Zij studeerde van 1992 tot 1998 Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tot 2002 werkte Liesbeth als verslaggever bij de lokale Amsterdamse omroep AT5.


Mannen huilen niet
Normale prijs: €15,00
CJP, studenten- of stadspas: €13,50
Kaartje kopen

Inclusief gratis drankje.

Deel dit evenement:
Kaartje kopen