De wereld beweegt sneller dan de mens lijkt bij te kunnen houden. In deze duurloop van talloze transformaties gaat de Rode Hoed op zoek naar duiding en toekomstmuziek. Wat zijn reële narratieven over de samenleving van morgen?
In deze derde editie neemt wethouder Marjolein Moorman ons mee naar een eerlijke, solidaire toekomst met gelijke kansen voor iedereen. Moorman constateert dat onze samenleving in toenemende mate is terechtgekomen in een individualistische, meritocratische maalstroom. Waardoor het leven een wedstrijd is geworden, met winnaars en verliezers. Succes wordt gezien als een eigen keuze en dus ook als eigen verdienste. Dit heeft geleid tot een gebrek aan solidariteit en een toename van de ongelijkheid, die ons allemaal schade zal toebrengen. Daarom pleit Moorman voor een omslag van het individuele belang naar het collectieve belang, van de nadruk op individueel succes naar gezamenlijk succes, van een kansrijk leven voor sommigen naar een kansrijk leven voor iedereen.
Marjolein Moorman (1974) is sinds 2018 wethouder in Amsterdam, momenteel met de portefeuilles Onderwijs, Jeugd(zorg) en Armoedebestrijding. Zij is bekend vanwege haar strijd voor kansengelijkheid in het onderwijs, die werd geportretteerd in de documentaireserie ‘Klassen’ (2021). Vorig jaar verscheen haar boek Rood in Wassenaar. Pleidooi voor een kansrijk leven voor iedereen. Voordat zij in 2010 politiek actief werd voor de PvdA was zij Universitair hoofddocent Politieke Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam.
Moderator Andrew Makkinga was nog maar 17 toen hij nogal begon op te vallen als jongere die even eloquent als genuanceerd zijn perspectieven over wist te brengen in Het (jongeren) Lagerhuis (VARA).
Sindsdien heeft hij zich ontwikkelt tot een veelzijdig presentator en interviewer en werkt hij alweer 20 jaar voor (de Publieke) radio en televisie.
Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@rodehoed.nl, we kunnen dan iets regelen.
In deze verdiepende reeks nemen experts ons vanuit hun vakgebied mee in hun visie op de maatschappij van 2050. Ze delen tips en tricks over hoe we die toekomst samen vorm kunnen geven. Het programma bestaat uit een inleiding van de spreker, een inhoudelijk gesprek met de moderator en een afsluitend gesprek met het publiek.