Next Nature Night

Is technologie onze natuurlijke toekomst?

Next Nature Night

Dient technologie de mens, of dienen wij de technologie?

Onze wereld zit vandaag de dag vol met aangelegde natuurgebieden, designerbaby’s en gekweekt vlees. Hoe natuurlijk is onze natuur eigenlijk nog? Tegelijkertijd zien we dat we zo weinig controle hebben over bijvoorbeeld het internet of de financiële markten, dat deze zich bijna als een natuurkracht gedragen.

We staan namelijk op een kruispunt in onze geschiedenis: als we niet uitkijken wordt het Antropoceen (het tijdperk van de mens) binnenkort vervangen door het ‘Technoceen’, het zogenaamde tijdperk van de technologie. Als we willen dat mensen –en andere bio-organismen– overleven, zullen we de verantwoordelijkheid moeten nemen om technologie en natuur met elkaar in balans te brengen. We kunnen niet meer terug naar een puur ‘natuurlijke’ wereld, maar kunnen wel vooruit, naar een ‘Next Nature’: een wereld waarin technologie en mens samenwerken.

In deze Next Nature Night kijken we naar de toekomst, en vragen we ons af: wordt het een nachtmerrie, of eerder een droomscenario? Filosoof Koert van Mensvoort presenteert zijn nieuwe boek Next Nature: Waarom technologie onze natuurlijke toekomst is, uitgegeven door Maven Publishing i.s.m. Next Nature Network. Hij gaat onder leiding van Eva de Valk (techjournalist) in gesprek met Floris Kaayk (kunstenaar), Lonneke Gordijn (oprichter Studio Drift) en Anna Gimbrère (wetenschapsredacteur en -presentatrice) over de mogelijkheden van een samenwerking tussen mens en technologie, en de impact van de immense technologische ontwikkelingen op onze planeet. Ook is er de feestelijke overhandiging van het boek aan de jonge klimaatstrijdster Lilly Platt (11), die met Lillys Plastic Pickup een stevig steentje bijdraagt!

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sprekers

Koert van Mensvoort

Koert van Mensvoort is creative director van Next Nature Network, een netwerk van makers, denkers, educatieleden en supporters die debatteren over onze toekomst waarin biologie en technologie samensmelten. Hij ontdekte het begrip ‘Next Nature’, waarover hij nu net het boek uitbracht Next Nature: Waarom technologie onze natuurlijke toekomst is, uitgegeven door Maven Publishing i.s.m. Next Nature Network. Zijn doel is om tot een beter begrip te komen van de gedeelde evolutionaire relatie die wij hebben met technologie en ons te helpen met het in kaart zetten van een toekomst die zowel voor de mens bevredigend is als voor de planeet an sich.

Floris Kaayk

Floris Kaayk is beeldend kunstenaar. Zijn werk richt zich op futuristische concepten en fantasieën, en hij visualiseert technologische ontwikkelingen, soms door middel van het demonstreren van voordelen, soms door het in beeld brengen van de negatieve gevolgen.

Lonneke Gordijn

Lonneke Gordijn is oprichter van Studio Drift, samen met partner Ralph Nauta, een project dat de relaties tussen natuur, technologie en de mensheid exploreert door middel van site-specific installaties en interactieve sculpturen.

Eva de Valk

Eva de Valk is de moderator van deze avond. Zij is journalist op het gebied van technologie en innovatie en oprichter van journalistieke consultancy De Graaf & De Valk. Eerder was zij verantwoordelijk voor de techpagina’s van NRC en werkte ze als correspondent in Silicon Valley voor NRC, de Groene Amsterdammer en andere radio- en tv-programma’s. Daarnaast schreef ze het boek Silicon Valley: Waar de toekomst wordt gemaakt.

Lilly Platt

Lilly Platt (11) is een zeer jonge voorvechter voor het klimaat, maar daarmee niet een van de minste. Zij onderhoudt al drie jaar het project Lillys Plastic Pickup, waarmee ze zich als klimaatspijbelaar inzet tegen plastic afval over heel de wereld.

Anna Gimbrère

Anna Gimbrère is als wetenschapsredacteur , -commentator en presentatrice verbonden aan verschillende televisieprogramma’s. Ze studeerde in 2014 af in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie heeft ze de stap gemaakt naar televisie waar ze de afgelopen jaren een bijdrage heeft geleverd aan wetenschapsprogramma’s voor verschillende omroepen en evenementen, zowel redactioneel als voor de camera.