Het ontkennen van klimaatverandering valt onder het verspreiden van onwaarheden. Dat stelt nieuwsplatform Nu.nl. En dus zijn de regels op hun nieuwsforum glashelder: ‘Het ontkennen van klimaatverandering of de invloed van de mens daarop, is op NUjij niet langer toegestaan. Reacties waarin dat toch wordt gedaan, worden verwijderd.’ Volgens de een niets minder dan censuur, volgens de ander een voorbeeld dat opvolging bij andere media verdient.
Verdient elke stem een podium? Moet feitelijkheid een voorwaarde zijn voor deelname aan publiek debat? Als klimaatverandering ontkennen niet mag omdat de wetenschap uitvoerig heeft aangetoond dat die verandering een feit is, mag je dan wel nog beweren dat je ziek wordt van vaccinaties? Staat het media vrij om hierin eigen afwegingen te maken, of is elk ingrijpen een inperking van de Vrijheid van Meningsuiting? En tot waar reikt die vrijheid dan? Wat doe je als tv-programma of krantenredactie eigenlijk met politici die onwaarheden verspreiden? Behandel je die hetzelfde als andere politiek leiders of niet? Verdient iemand met een extremistische agenda ook een podium? Of legitimeert dat podium als vanzelf diens radicale gedachtengoed?
Over die vragen gaan we op 21 maart in gesprek met denkers en poortwachters uit de media. Fidan Ekiz, presentatrice van De Nieuwe Maan, nodigt een van de gezichten van Pegida – ‘tegen Islamisering van het Avondland’- uit in haar programma. Niet doen, zeggen critici. Je helpt een extremistische splinterpartij aan aandacht! Jawel, zegt Ekiz, want gesprek is het startpunt van alles. In de Rode Hoed zit ze op het podium. Hoe gaat de Volkskrant om met dit dilemma en de polarisatie in onze samenleving daaromtrent? Daarover spreekt adjunct-hoofdredacteur Corine de Vries. Zijn we veel te bang geworden voor meningen, zoals Vrij Links stelt – columnist en Vrij Linkser Erdal Balci schuift ook aan – of zijn media juist veel te bang geworden om heldere grenzen te formuleren, zoals socioloog Merijn Oudenampsen, ook te gast, beweert? De moderatie wordt verzorgt door journalist Maaike Schoon. Eerder schreef zij al voor media als Het Parool en Opzij, en werkte voor het politieke debatprogramma Buitenhof van AVROTROS, BNNVARA en de VPRO.
Je bent van harte welkom om het debat daar samen met ons te voeren.
Gert-Jaap Hoekman, Merijn Oudenampsen, Corine de Vries, Erdal Balci, Maaike Schoon, Fidan Ekiz en Ivana Ivkovic.
Klik op onderstaande uitklapvelden om meer te weten te komen over onze gasten.
Gert-Jaap Hoekman is hoofdredacteur van online nieuwsplatform nu.nl
Maaike Schoon is journalist en moderator. Eerder schreef zij al voor media als Het Parool en Opzij, en werkte zij voor het politieke debatprogramma Buitenhof.
Merijn Oudenampsen is socioloog en politicoloog, als postdoc verbonden aan de UvA. Auteur van De Conservatieve Revolte, genomineerd voor beste filosofieboek 2018 en beste boek van 2018 door de NRC Boekenredactie. Oudenampsen publiceerde ook over de frictie tussen enerzijds de Vrijheid van Meningsuiting en anderzijds het in de Grondwet verankerde recht gevrijwaard te blijven van seksisme, discriminatie en racisme.
Corine de Vries is antropoloog en adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Voor de Volkskrant deed ze verslag van de Kosovo-oorlog, was ze vier jaar lang correspondent in Rusland en reisde ze van Kirgizië naar Georgië om te berichten over de post-Sovjet revoluties. Inmiddels is ze al vijf jaren lang onderdeel van de driekoppige hoofdredactie van de Volkskrant.
Erdal Balci is schrijver, publicist en columnist bij de Volkskrant en HP/De Tijd. Daarbij is hij ook verbonden aan Vrij Links.
Fidan Ekiz is programmamaker, journalist en columnist bij Algemeen Dagblad. Daarnaast presenteert zij het programma ‘De Nieuwe Maan’ bij de NTR en is ze tafeldame bij DWDD.
Ivana Ivkovic schrijft over politiek en samenleving, onder anderen voor Filosofie Magazine. Ze interviewde denkers als Zizek, Skinner en Gray over deze tijd, en is oprichter en eigenaar van No Wishful Thinking.