In de ochtend van 24 februari begon de Russische aanval op Oekraïne. De oorlog domineert sindsdien niet alleen de openingen van nieuwsuitzendingen en voorpagina’s van kranten maar ook de gedachten van iedere meelevende nieuwsconsument. Twee maanden na het begin van de oorlog organiseert de Rode Hoed een middag over Oekraïne: met voordrachten, muziek, en gedachtewisselingen.
Waar de een nu behoefte heeft te praten over de ontwikkelingen van de oorlog, heeft de ander vooral behoefte te luisteren zonder actief bij te dragen. Deze middag is er voor ieder wat wils. Van verschillende sprekers met een bijzondere band met Oekraïne horen we voordrachten over hun beleving van deze oorlog en hun herinneringen aan het Oekraïne vóór de oorlog. Deze verhalen, gedichten en ervaringen worden afgewisseld met muziek van het New European Ensemble, die het werk van Oekraïense componisten spelen.
Afsluitend is er een gesprek, gemodereerd door journaliste Franka Hummels. We werpen dan een blik op de actualiteiten en de huidige ontwikkelingen in het land en praten met Alena Muravska en Jelle Krings over hun voordrachten.
Franka Hummels (1978) is historica, gespreksleider en freelance journalist, voor geschreven pers en voor verschillende programma’s op Radio 1. Ze is gespecialiseerd in de voormalige Sovjet-Unie, en treedt regelmatig in diverse media op als Belarus-expert. In 2011 verscheen van haar hand het boek ‘De Generatorgeneratie, leven na Tsjernobyl’, over de generatie die kind was toen de kernramp plaatsvond in het land waar de meeste nucleaire neerslag viel: Belarus. Sinds de Russische inval in Oekraïne probeert ze zoveel mogelijk aspecten van de oorlog te belichten.
Alena Muravska, geboren en getogen in Oekraïne, woont sinds 20 jaar in Haarlem. Alena is van gemengd Oekraïens-Tataarse afkomst. Ze heeft de nadagen van Sovjetregime en de eerste jaren van Oekraïense onafhankelijkheid bewust meegemaakt, en voelt zich eveneens thuis in de Nederlandse cultuur. Alena is een amateur fotograaf. Ze fotografeert zowel met een camera als met iPhone, en heeft voorliefde voor manuele fotografie, natuurlijk licht en vintage lenzen. Het liefst legt zij de pure schoonheid van de mens vast in hun eigen omgeving. In 2014 initieerde Alena een Oekraïense literaire club, waar discussies en ontmoetingen met Oekraïense schrijvers plaatsvinden.
Jelle Krings is fotograaf en multimediajournalist met een focus op humanitaire kwesties, conflict en migratie. Zijn werk verscheen o.a. in National Geographic, The Guardian, Stern, NRC Handelsblad en de Volkskrant – en won prijzen en nominaties bij o.a. De Zilveren Camera, De Tegel en Pictures of the Year International. Vlak voor de Russische inval in Oekraïne was Jelle in Kyiv, daarna werkte hij in het westen van Oekraïne en in Polen aan de Pools-Oekraïense grens. Voor The Guardian maakte hij deze fotoreportage.
New European Ensemble werd in 2009 opgericht in Nederland door internationale musici. De missie van het ensemble is om een hedendaags en 20e-eeuws repertoire op een aangrijpende en laagdrempelige wijze te presenteren aan een breed publiek. Daarbij wordt gezocht naar combinaties met film, literatuur, dans, theater en kunst. De uitvoeringen werden in de pers bejubeld en volgens de kenners is het ‘een van de beste ensembles van Nederland’. Vooraanstaande componisten waaronder Kaija Saariaho, Magnus Lindberg, Mark Anthony Turnage, Bright Sheng en Anna Thorvaldsdóttir werken met de groep.
Muziek:
Svitlana Azarova (geb.1976) – I fell into the sky (wereldpremière)
Maxim Shalygin (geb. 1985) – Drop after drop
Valentin Silvestrov (geb. 1937) – Icon
Krzysztof Penderecki (1933-2020) – Clarinet Quartet
I. Notturno
II. Scherzo
III. Serenade
IV. Abschied
James Meldrum – klarinet
Rada Ovcharova – viool
Arisa Fujita – viool
Emlyn Stam – altviool
Matthijs Broersma – cello
Inclusief drankje